Čína se chce svézt na břidlicové revoluci

plyn, břidlice

plyn, břidlice Zdroj: profimedia.cz

Největší čínská ropná společnost China National Petroleum se snaží získat podíl v amerických a čínských společnostech zabývajících se těžbou ropy z břidlic. Společnost, která je připravena investovat 40 miliard dolarů v hotovosti, si nechce nechat ujet vlak v podobě boomu těžby ropy a plynu z břidlic, která umožňuje získat suroviny z dosud nedostupných zásob.

„V současnosti studujeme možnosti investic do americké ropy, uvedl na čínském národním lidovém kongresu Ťiang Ťie-min, předseda představenstva státního gigantu. Jeho domácí rival China Petrochemical se minulý měsíc domluvil na odkupu ropného pole v Oklahomě od společnosti Chesapeake Energy za 1,02 miliardy dolarů.

Čínské firmy se za pomoci vládních půjček snaží získat majetkové podíly v ropných polích, které Spojeným státům pomáhají zvýšit domácí produkci ropy a snížit tak závislost na dovozech z Perského zálivu. Čínské společnosti mohou čerpat ze zkušenosti firmy Cnooc, jejíž nabídka na koupi americké Unocal za 19 miliard dolarů byla před osmi lety zablokována americkými zákonodárci. Nedávno se jí ale podařilo získat americký souhlas s koupí kanadské společnosti Nexen společně s právy na těžbu v amerických vodách Mexického zálivu.

„Majetková spoluúčast čínských společností v americkém ropném byznysu bude určitě vítaná,“ uvedl pro Bloomberg Will Pearson, analytik společnosti Eurasia Group. „Nabývání stoprocentních podílů a plné výkupy však budou nadále prověřovány a odmítány,“ dodal Pearson.

Čína sice skupuje celá ropná a plynová pole v Kanadě, Latinské Americe, Africe či Austrálii, ve Spojených státech je to však politicky problematické, uvedl Pearson. Spojené státy rozhodně odmítají čínskou účast v projektech poblíž vojenských objektů či základen nebo v takových, kde mohou Číňané získat přístup k určitému druhu technologií. Obavy z krádeží duševního vlastnictví a kybernetických útoků jsou rovněž důvodem přezkoumávání čínských plánů.

Ropné břidlice

Těžba ropy a plynu z břidlic zažívá nevídaný boom. Odhaduje se, že světová ložiska ropných břidlic obsahují téměř 1,7 bilionu barelů ropy, což je množství srovnatelné s konvenčními zásobami. Ropa se z břidlic získává takzvanou pyrolýzou, zahříváním na 500 stupňů Celsia bez přístupu kyslíku. Odhaduje se, že tři čtvrtiny ropných břidlic se nacházejí na území Spojených států, především ve státech Colorado, Utah a Wyoming. Některé části těžby probíhají povrchově, což je podle ekologů a kritiků zásah do dosud málo dotknuté přírody.

Příliš nadějná břidlice