Čína vstupuje do obřího projektu těžby ropy v Kazachstánu

Ikonou moderního Kazachstánu je rozhledna Bajterek v supermoderním hlavním městě Astaně.

Ikonou moderního Kazachstánu je rozhledna Bajterek v supermoderním hlavním městě Astaně. Zdroj: Profimedia

Čína se bude podílet na těžbě kazašské ropy. Investuje do mí téměř sto miliard korun a její vliv ve střední Asii silně vzroste.

Čínský prezident Si Ťin-pching v Kazachstánu dohodl vstup čínské firmy CNPC do obřího ropného naleziště Kašagan. Transakce v hodnotě pěti miliard dolarů (asi 98 miliard korun) je klíčovou z celkem 22 dohod za úhrnných 30 miliard dolarů, které Si uzavřel během své dvoudenní návštěvy země. Kašagan v Kaspickém moři je největším projektem rozvoje těžby ropy ve světě za posledních pět desetiletí.

„Obě země se dohodly na vstupu Číny do rozvoje naleziště Kašagan,“ řekl Si novinářům po jednání s prezidentem Kazachstánu Nursultanem Nazarbajevem. „Obě vlády tuto dohodu vítají a podporují,“ dodal. Dohoda o vstupu CNPC do Kašaganu dál zvyšuje vliv Číny ve střední Asii. Čínský prezident před Kazachstánem navštívil Turkmenistán, kde se účastnil podpisu dohod o dodávkách zemního plynu a vybudování plynovodu do Číny.

Čína porazila Indii

Čína také v rámci dohod slíbila, že v Kazachstánu vybuduje velkou ropnou rafinérii. Další dohoda zajistila garance na úvěry od China Development Bank a Export-Import Bank of China v rozsahu od tří do pěti miliard dolarů pro kazachstánský státní holding Baiterek, který podporuje inovace a průmyslové projekty. Čína se již v Kazachstánu angažuje v řadě menších ropných projektů.

Dohoda s CNPC zmařila snahu Indie o získání podílu v Kašaganu. Indie měla vstoupit do projektu poté, co loni americká společnost ConocoPhillips oznámila, že chce svých 8,4 procenta v Kašaganu prodat, a předběžně se na jeho prodeji dohodla i indickou společností ONGC. Kazachstán však letos v červenci oznámil, že využije svého předkupního práva a podíl koupí. Dohoda předpokládá, že Čína pomůže zařídit pro KazMunaiGas úvěr v sumě až tří miliard dolarů, který bude financovat druhou fázi rozvoje těžby na Kašaganu. Ta má začít v roce 2020.

Nadnárodní konsorcium pro Kašagan už do projektu za posledních 13 let investovalo asi 50 miliard dolarů, Jde tak v současnosti o nejnákladnější projekt ropné těžby na světě. Členy konsorcia jsou dále italská ENI, americká ExxonMobil, britsko-nizozemská Royal Dutch Shell, francouzská Total a japonská společnost Inpex.

Bedřich Kopecký: Příliš neznámý Kazachstán