Číňané skupují těžařské a energetické podniky

„Červená páska“ se zkracuje, podnikatelé v Číně to vítají

„Červená páska“ se zkracuje, podnikatelé v Číně to vítají Zdroj: Profimedia.cz

Akcionáři kanadské ropné společnosti Nexen mají zítra schválit prodej svých podílů do rukou čínské státní petrochemické společnosti Cnooc. Ta jim v červenci slíbila, že za akcii zaplatí o 15,8 procenta více, než kolik činila červnová průměrná cena.

Valná hromada Nexenu bude zároveň rozhodovat i o tom, jestli se uskuteční největší zahraniční investice čínské firmy v historii. Podle propočtů právní a poradenské společnosti Squire Sanders se hodnota transakce vyšplhá na 17,7 miliardy dolarů (zhruba 332 miliard korun). Jenže konečné slovo bude mít kanadská vláda.

Ta má ještě nejméně měsíc, aby zhodnotila, zda nákup Nexenu neohrozí národní bezpečnost, zda bude pro zemi ekonomicky výhodná a hlavně, zda Cnooc poskytla dostatečné záruky, že se i jako státní firma bude chovat podle tržních pravidel. Většině Kanaďanů se předání Nexenu do čínských rukou nelíbí. Premiér Stephen Harper obchod využil k tlaku na Čínu, aby se ke kanadským investorům chovala vstřícněji. Experti předpovídají, že nakonec kanadské úřady na obchod desetiletí kývnou.

Čínský zálusk na Nexen není náhodný. Počet zahraničních investic čínských firem se od roku 2005 ztrojnásobil na loňských 177 transakcí. Celková hodnota čínských zahraničních investic se od roku 2005 zpětinásobila na nynějších 63,1 miliardy dolarů, uvádí studie Squire Sanders.

Zdaleka největší část čínských peněz míří do firem, které podnikají v oblasti nerostných surovin a energetiky. Tyto transakce se v letech 2005 až 2010 na celkové hodnotě čínských zahraničních investic podílely dvěma třetinami. V posledních dvou letech se tento podíl vyšplhal až na sedmdesát procent. Teprve druhé v pořadí jsou s jedenácti procenty investice do zpracovatelského průmyslu a chemie.

Čtvrtletní vývoj čínských zahraničních investicČtvrtletní vývoj čínských zahraničních investic | E15

Při nákupu podílů v ropných a dalších surovinových firmách se Číňané soustřeďují na společnosti využívající alternativní zdroje surovin.

„Čína má velké rezervy břidlicového plynu a uhelného metanu. Vláda tlačí na zahájení průzkumu ložisek a na přípravu těžby v provinciích,“ vysvětluje Mao Tong, partner Squire Sanders. „Zejména americké a kanadské společnosti patří mezi lídry ve vývoji technologií pro těžbu z podobných zdrojů. Tato technologie ovšem bude muset být přizpůsobena čínským podmínkám, protože zásoby jsou velmi hluboko a ve velmi složitých geologických formacích,“ dodává.

Cnooc koupila už dříve menšinový podíl ve třech vrtech Nexenu v Mexickém zálivu. V loňském roce Číňané vykoupili z konkurzu také zbankrotovanou kanadskou společnost Opti Canada, která se zabývá těžbou ropy z ropných písků v provincii Alberta. Na rozvoji ložisek břidlicových plynů bude Cnooc spolupracovat s americkou Chesapeake Energy. Podobnou akviziční strategii mají i čínští ropní giganti Sinopec a PetroChem.

Autor je redaktorem magazínu Profit