Číňané usilují o Bang & Olufsen, firma v posledních letech nevydělává

Výroba reproduktorů Bang & Olufsen

Výroba reproduktorů Bang & Olufsen Zdroj: Bang & Olufsen

Čínský distributor luxusního zboží Sparkle Roll Group jedná o koupi dánského výrobce luxusní spotřební elektroniky Bang & Olufsen (B&O). Vyplývá to z prohlášení čínské firmy zveřejněného na internetových stránkách B&O.

Dánská firma v posledních třech letech nevykázala zisk a v listopadu uvedla, že byla oslovena kvůli případnému převzetí. B&O vyrábí televizory, hudební systémy a reproduktorové soustavy. Vedle kvalitního zvuku a obrazu jsou produkty firmy proslulé netypickým designem.

Firmě se však nedaří najít kupce pro své výrobky, jako televizory za více než 8000 dolarů (193 tisíc korun), protože ceny televizorů s plochou obrazovkou prudce klesly a stále více lidí poslouchá hudbu raději ve svých chytrých telefonech než z domácích hi-fi systémů.

Bang & Olufsen působí od roku 2004 i v Česku. Továrna v Kopřivnici je největší ze všech závodů dánské firmy a spolu s českým vývojovým centrem zaměstnává okolo 400 lidí.

Čtyřleté vazby

Sparkle Roll je distribučním partnerem B&O. Cena za případné převzetí zatím nebyla stanovena. Čínská firma pouze uvedla, že cena bude muset odrážet „výraznou nejistotu“ kolem značky a investici nutnou k expanzi B&O.

B&O se spojila s firmou Sparkle v roce 2012 s cílem zvýšit prodej na čínském trhu. Firma Sparkle se zaměřuje také na distribuci jiných luxusních produktů, jako luxusních aut Bentley a Bugatti, hodinek, doutníků a vína, včetně francouzského vína v ceně 100 tisíc jüanů (371 tisíc Kč) za lahev.

Stejně jako jiné firmy z luxusního odvětví i na Sparkle Roll měly dopad zásahy čínské vlády proti korupci, které prudce snížily její příjmy. Největší akcionář firmy Čchi Ťien-chung je podle čínského listu Hurun 422. nejbohatším Číňanem, uvedla agentura Bloomberg.