CzechInvest poskytuje miliardy montovnám, legislativu kritizují politici i ekonomové

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomeš Michael

ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
7
Fotogalerie

Za první pololetí letošního roku poskytl stát skrze svou agenturu CzechInvest finanční podporu více než 40 společnostem. Více než 6 miliard korun, které stát firmám poskytne, ale z velké části poputuje průmyslovým montovnám, více než polovina financí má například putovat automobilovému průmyslu. A to v době, kdy ze strany ekonomů zaznívají hlasy o potřebě změny ekonomického smýšlení.

Mezi podpořenými společnostmi se nachází šestnáct výrobců a dodavatelů dílů pro automobily nebo devět firem působících ve zpracování kovu. Na druhé straně se nachází jedna chemická společnost a dvě elektrotechnické.

„Doba levných montoven je pryč a podobné pobídky jsou špatné,“ kritizuje podporu firem předseda hospodářského výboru Martin Kolovratník z hnutí ANO. Podle něj je důležité, aby stát investice směřoval do ostatních odvětví, čímž by došlo k diverzifikaci českého hospodářství. „Eliminovali bychom tak riziko v době krize,“ říká Kolovratník.

Agentura CzechInvest však oponuje. Při udílení podpory firmám vychází z aktuálního zákona o investičních pobídkách. Ten však jako jedno z hlavních kritérií stanovuje množství vytvořených míst. „Vysoká nezaměstnanost ale není aktuálním problémem ekonomiky, zákon však vznikl za jiných podmínek před dvaceti lety,“ uvádí hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek. CzechInvest tak nyní kvůli zastaralé legislativě nemůže finance směřovat jinam.

CzechInvestu se zastává také člen hospodářského výboru Jan Birke (ČSSD). Podle něj stojí právě podpora průmyslových podniků ve vyloučených lokalitách za současným snížením nezaměstnanosti. „Investiční pobídky budu i nadále podporovat, a to proto, že v současnosti se chystá jejich změna,“ naráží Birke na agendu ministra průmyslu Jiřího Havlíčka. Změna investic je jednou z priorit jeho úřadování, které se však chýlí ke konci.

Současný stav investičních pobídek dlouhodobě kritizuje také například ekonomka Ilona Švihlíková. Ta se vymezuje právě vůči podpoře levné pracovní síly u velkých korporací. „Nedává mi to smysl o to víc, když vidíme současný tlak na trhu práce,“ říká Švihlíková.

Podle ekonomika Davida Marka by měly v budoucnu dosáhnout na podporu od státu především společnosti, které do Česka přivedou kromě výroby také vývojová oddělení. „Měli bychom se ekonomiku snažit přesunout z čínského modelu směrem k německému,“ vysvětluje Marek.

Martin Kolovratník jako příklad trendu udává americkou automobilku Tesla, se kterou v minulosti CzechInvest vedl jednání. Podle předsedy hospodářského výboru v současnosti na půdě hnutí ANO probíhají debaty o zařazení změny systému investic do volebního programu strany.