Češi věří tuzemské ekonomice. Tempo si udrží, nebo se ještě zlepší

vinice Pražský hrad

vinice Pražský hrad Zdroj: Anna Vackova

Václavské náměstí
Václavské náměstí
Pražský hrad
4
Fotogalerie

Více než tři čtvrtiny obyvatel Česka věří, že si tuzemská ekonomická situace udrží nynější úroveň, nebo se zlepší. Vyplývá to z červnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM). Dvě pětiny lidí ekonomickou situaci v Česku označuje za dobrou a další dvě pětiny ji hodnotí neutrálně.

Za dobrou považuje tuzemskou ekonomickou situaci 38 procent dotázaných a 40 procent ji hodnotí jako "ani dobrou, ani špatnou". Pouze 19 procent účastníků průzkumu označuje situaci za špatnou. Celkem 52 procent lidí předpokládá, že se letos ekonomická situace nezmění a 25 procent očekává zlepšení. Na 16 procent dotázaných se obává zhoršení situace.

Stejně nízký jako podíl záporných hodnocení ekonomiky je i podíl lidí, kteří považují za špatnou vlastní ekonomickou situaci. Zhruba 53 procent dotázaných hodnotí životní úroveň své domácnosti jako dobrou a 34 procent ji označuje jako "ani dobrou, ani špatnou". Jen 13 procent obyvatel republiky považuje životní úroveň své domácnosti za špatnou. Proti průzkumu z loňského června se názory lidí výrazně nezměnily.

Ekonomickou situaci i její vývoj hodnotí příznivěji například lidé s vyšší pracovní kvalifikací nebo ti, kteří důvěřují vládě, Parlamentu či místním samosprávám. Hodnocení životní úrovně vlastní domácnosti je vyšší kromě lidí s většími příjmy také u dotázaných s vyšším vzděláním a vyšší pracovní kvalifikací nebo lidí, kteří jsou spokojení s nynější politickou situací.

Průzkum provádělo CVVM od 5. do 18. června. Zúčastnilo se ho 983 obyvatel České republiky ve věku nad 15 let.