Další krach v zahraničí? Po Albánii chce ČEZu odebrat licenci i Bulharsko

ČEZ

ČEZ

Kdysi ambiciózní plány na zahraniční expanzi českého energetického gigantu ČEZ získávají další trhliny. Poté, co ČEZ přišel o licenci v Albánii, mu nyní hrozí totéž i v Bulharsku. Bulharská prokuratura totiž navrhne odebrání licence ČEZ na distribuci elektřiny. V Sofii to dnes oznámil prokurátor Georgij Kamburov, který se zúčastnil kontroly aktivit českého distributora na bulharském trhu. Podle premiéra Bojko Borisova ČEZ o licenci přijde už dnes.

„Pokud jde o systematické porušování, jehož se dopouštějí jednotlivé regionální distribuční společnosti, dospěli jsme k závěru, že je nezbytné navrhnout jménem kanceláře prokurátora odebrání licence distribuční společnosti ČEZ,“ řekl Kamburov.

Kontrolu aktivit společnosti ČEZ oznámily bulharské úřady v pondělí s tím, že výsledky budou zveřejněny v dohledné době. Současně s tím byla zahájena prověrka aktivit dalších dvou zahraničních distributorů - české společnosti Energo-Pro a rakouské EVN. Její výsledky by měly být známy do 20 dnů. Podle dřívějších zpráv bulharských médií proces odebrání licence obvykle trvá zhruba měsíc.

Podle bulharskéjo tisku předcházel dnešnímu oznámení premiéra Borisova telefonický rozhovor s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Obsah rozhovoru není zcela známý, podle ruských médií byla řeč o „energetické spolupráci“. Podle agentury Focus pozval Putin Borisova na návštěvu Moskvy.

ČEZ tvrdí, že se nedopustil žádného porušení místní regulace. „Společnost ČEZ v Bulharsku v plném rozsahu naplňuje veškeré povinnosti, které jí ukládá regulační rámec stanovený tamním energetickým regulačním úřadem, jakož i veškeré další právní závazky,“ uvádí firma v tiskové zprávě. „Mediální prohlášení bulharského premiéra i prokuratury považujeme za hrubé porušení právních norem Bulharska jakožto členského státu Evropské unie,“ dodává s tím, že dosud nedostal od bulharských úřadů žádnou oficiální informaci o tom, že by zvažovaly odebrání licence.

Minulý týden v Bulharsku vypukly protesty tisíců lidí proti ČEZu kvůli údajně vysokým účtům za elektřinu. Bulharský ministr hospodářství a energetiky Deljan Dobrev následně nařídil účty přezkoumat, opozice volá rovnou po znárodnění všech tří distribučních společností. Buhlarská vláda, jejíž popularita prudce klesá, se před červencovými volbami pokouší zavděčit voličům. V pondělí ve funkci skončil neoblíbený ministr financí Simeon Djankov, který prosazoval politiku přísné rozpočtové zodpovědnosti.

Akcie ČEZu v posledních pěti letechAkcie ČEZu v posledních pěti letechAkcie ČEZu v posledních pěti letech | bruner@mf.cz

Akcie ČEZu se ihned po oznámení záměru bulharských úřadů prudce propadly, klesly až na třítýdenní minimum 604,90 koruny za akcii. Od začátku dnešního obchodování to znamená pokles o 1,7 procenta.

V Bulharsku působí ČEZ od roku 2005, kdy koupil za devět miliard korun majoritní podíl ve třech distribučních společnostech, které sloučil do jedné. O rok později získal za šest miliard korun černouhelnou elektrárnu Varna a loni uvedl do provozu solární elektrárnu Orešec. Kumulovaný zisk ČEZ před odpisy v Bulharsku činí 14,4 miliardy korun a podle energetické společnosti je návratnost bulharských investic nad očekáváním.

Prodej elektřiny koncovým zákazníkům v BulharskuProdej elektřiny koncovým zákazníkům v Bulharsku | CEZ

Vedle Bulharska ČEZ čelí potížím v Albánii, kde se dostal do konfliktu s úřady a ty rozhodly odebrat firmě licenci k distribuci elektřiny. Zároveň do čela CEZ Shpërndarje jmenovaly státního administrátora, čímž ČEZ v podstatě přišel o kontrolu nad společností. ČEZ zahájil kroky k arbitráži s albánským státem o náhradě škody za zmařenou investici, celková ztráta v Albánii se odhaduje na pět miliard korun.

ČEZ dále působí v Rumunsku, Polsku, Turecku, na Slovensku a v Maďarsku. ČEZ investoval v zahraničí od roku 2005, kdy zahájil mezinárodní expanzi, 72 miliard korun.