Damašek doufá, že od něj Rusko koupí zakázanou ropu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Salek Vaclav

Damašek hledá kupce pro ropu, kterou už nemůže kvůli sankcím prodávat do Evropské unie. Na seznamu možných zákazníků figuruje Čína a především Rusko, jež má v Sýrii ekonomické i strategické zájmy a současná politická krize v zemi pro něj znamená řadu komplikací.

Sýrie denně vyvážela až 150 tisíc barelů suroviny, především do Itálie a Německa. Brusel však na počátku září uvalil na zem ropné embargo. Moskva, která se dlouhodobě snaží zmírnit tlak na režim prezidenta Bašára Asada na půdě OSN, se proti tomuto kroku ohradila. „Vždy jsme tvrdili, že jednostranné sankce nejsou dobré. Ničí partnerský přístup k jakékoli krizi,“ podotkl ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Nečeká se však, že by druhý největší vývozce ropy Damašku pomohl i tím, že začne přebytečnou surovinu kupovat. „Myslím si, že si Rusko kvůli tomu nebude chtít pokazit vztahy s Evropou a Spojenými státy,“ řekl Reuters nejmenovaný obchodník.

Mezi Washingtonem a Moskvou to dost skřípe i tak kvůli ruské neochotě přerušit prodej výzbroje do Sýrie navzdory americkým výzvám, aby se postavila „na správnou stranu dějin“.Rusko, které je rovněž druhým největším vývozcem zbraní, už přišlo zhruba o čtyři miliardy dolarů kvůli zbrojnímu embargu v Libyi. Podle některých odhadů ruských médií by země mohla ztratit téměř stejnou částku, pokud by vyšla USA v případě Sýrie vstříc.

Za smířlivým postojem Moskvy k Asadově vládě není jen obchod, ale i další zájmy. Ruské námořnictvo kupříkladu využívá syrský přístav Tartus. „Sýrie zůstává jediným ruským spojencem na Blízkém východě. Zbytek jsme opustili během perestrojky a současných revolucí. Některé jsme dokonce zradili – jako Libyi nebo Egypt,“ citovala média Vladimira Karjakina z Ústavu pro strategický výzkum. „Jestliže takového spojence ztratíme, přijdeme na Blízkém východě o základnu,“ dodal. Podle dalších názorů ovlivňuje ruskou politiku vůči Damašku Írán, pro který je Sýrie zcela klíčovým partnerem v regionu.

Francouzský ministr zahraničí Alain Juppé včera Moskvu vyzval, aby svůj postoj přehodnotila. „Věříme, že této zemi (Sýrii) musí být vyslán silný signál, že pokračování jejích akcí je nepřijatelné. Doufám, že Rusko nás podpoří v Radě bezpečnosti, i když se naše stanoviska zatím plně neshodují,“ prohlásil Juppé během setkání s Lavrovem. Ruský ministr zopakoval, že opozice by se měla zapojit do dialogu s Asadovou vládou.

Další mrtví v Homsu

Jednotky prezidenta Bašára Asada ve středu pokračovaly v operaci v Homsu, třetím největším syrském městě. Podle svědků se snaží potlačit poklidné nepokoje za pomoci tanků. V oblasti bylo zřejmě přerušeno telefonické spojení, nefunguje ani internet. Zprávy o počtech včerejších obětí se liší, podle aktivistů zemřeli při bojích v centru města nejméně tři lidé.