Dcery skupiny ČEZ ESCO očekávají, že projekty energetických úspor ušetřily zákazníkům 215 milionů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Společnosti ENESA a EVČ, které jsou dceřinými firmami skupiny ČEZ ESCO, očekávají, že jejich projekty komplexních energetických úspor ušetřily letos zákazníkům za energie 215 milionů korun, meziročně o čtyři procenta více. Informoval o tom mluvčí ČEZ Roman Gazdík. Takzvané energetické služby se zárukou (EPC) zákazníkovi garantují přímo ve smlouvě, že ČEZ ESCO nebo jiný dodavatel úspor dosáhne, jinak musí rozdílovou částku sám doplatit.

Gazdík uvedl, že v celém Česku poskytuje ČEZ ESCO služby ke snížení energetických nákladů metodou EPC v rámci 38 projektů realizovaných ve zhruba 250 objektech ve vlastnictví krajů, měst i privátních majitelů. Letošní dosažená úspora byla podle něj celkově o 21,5 milionu korun vyšší, než smlouvy garantují. "Výše úspor je prokazatelná díky komplexnímu systému měření dat a energetickému managementu," podotkl mluvčí.

Generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák uvedl, že ušetřené peníze jsou v naprosté většině veřejné peníze nemocnic, škol, pečovatelských ústavů, divadel nebo různých městských a krajských organizací. "Zároveň byla uspořena energie, která se rovná roční spotřebě více než 20 tisíc českých domácností," dodal Čermák.

Podle generálního ředitele společnosti ENESA Václava Taubra se jen v Praze očekává letos úspora ve výši 71 milionů korun. "Vůbec největším projektem EPC v Česku v rámci jednoho areálu je Kongresové centrum Praha, které nyní ročně spoří za energie, teplo, plyn a vodu téměř 26 milionů korun," uvedl Taubr. V hlavním městě projekty EPC podle ČEZ využívají například také Stavovské divadlo, Státní opera nebo Rudolfinum.

Z dalších měst pak mimo jiné Jablonec nad Nisou, Písek, Česká Lípa, Klatovy nebo Nymburk. Prvním projektem v Karlovarském kraji je tamní krajská nemocnice, kde díky významné modernizaci v hodnotě 65 milionů korun sníží podle ČEZ roční náklady na energie o 8,5 milionu korun.

"Když jsme začali přemýšlet o tom, jak uspořit na nákladech za energie, rozhodli jsme se to řešit komplexně. EPC znamená dlouhodobé partnerství s dodavatelem, kde mají obě strany jasnou finanční motivaci, aby výsledek dopadl co nejlépe," uvedla generální ředitelka nemocnice Jitka Samáková. ČEZ dodal, že jeho EPC projekty letos zároveň uspořily celkově 34 tisíc tun ekvivalentu emisí oxidu uhličitého, což se rovná zhruba 14 dnům provozu běžného elektrárenského uhelného bloku o výkonu 100 megawattů.

Firma ČEZ ESCO vznikla v roce 2014. Pokrývá energetické potřeby firem, obcí a institucí. Mimo jiné zajišťuje dodávky komodit, energetické audity, energetické poradenství či výstavbu kogeneračních jednotek a instalací fotovoltaických elektráren. Má přibližně 1600 zaměstnanců. Zaměřuje se na český a slovenský trh. Vedle Česka a Slovenska ČEZ působí v rámci ESCO také v Německu, Polsku a Rumunsku.