Demontáž německých reaktorů, to bude byznys, těší se šéf Arevy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Vydělat na německém jaderném exitu chce největší výrobce reaktorů na světě, francouzská společnost Areva. Dělá si totiž zálusk na rozebrání německých atomových elektráren a dokonce uvažuje o tom, že by v Německu vybudovala řídicí centrum pro demontáž jaderných reaktorů.

„Atomový exit nám nabízí velké šance. Demontáž německých jaderných reaktorů je lukrativní byznys,“ uvedl v rozhovoru pro ekonomický deník Handelsblatt generální ředitel Arevy Luc Oursel. Zároveň ale připustil, že Areva kvůli havárii v japonské Fukušimě přišla o milionové zakázky.

Až Německo splní svůj slib a zavře všechny jaderné reaktory, ve spolkové republice bude sedmnáct jaderných elektráren připravených k rozebrání. Areva se domnívá, že má vysoké šance získat tyto zakázky. „Koneckonců už jsme byli u rozebírání tří německých jaderných elektráren,“ řekl Oursel.
Ředitel Arevy ale zároveň v Paříži připustil, že společnost kvůli Fukušimě přišla o některé investice. Jen v Německu byly stornovány zakázky v hodnotě 200 milionů eur.

Německá vláda Angely Merkelové se na jaře rozhodla do roku 2022 zavřít všechny jaderné reaktory. Zastavit rozvoj této energetiky se rozhodly také Itálie a Švýcarsko. Oursel, který společnost patřící z 87 procent státu převzal letos v červnu, však navzdory zpomalení stále věří v jadernou renesanci. Fukušima podle něho nezměnila základní problém, kterým je rostoucí počet lidí a hlad po levné elektřině.

Hlavní potenciál spatřuje šéf francouzské firmy v Číně, Indii a Velké Británii. V Evropě teď Areva staví jadernou elektrárnu ve finském Olkiluoto, která má už nyní čtyřletý skluz. Francouzská společnost je také jedním ze tří hlavních uchazečů o dostavbu dvou bloků jaderné elektrárny Temelín. O zakázku soutěží s ruským Atomstrojexportem a americkou společností Westinghouse.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.