Dienstl chystá další těžbu v hlubinném dole Centrum

Jan Dienstl

Jan Dienstl Zdroj: Hynek Glos/Euro

Brány posledního českého hnědouhelného hlubinného dolu Centrum, ve kterém pracuje na tři sta zaměstnanců, se možná příští rok nezavřou. Společnost Severní energetická, jejímž spolumajitelem je miliardář Jan Dienstl, se připravuje na prodloužení těžby. Letos na jaře dostala povolení k ražbě průzkumné chodby v jižní části dobývacího prostoru. Minulý týden požádala Obvodní báňský úřad v Mostě o povolení k ražbě druhé průzkumné chodby.

Firma navíc před týdnem začala s procesem posuzování vlivu budoucí těžby v jižní části revíru na životní prostředí (EIA), což je jedna z hlavních podmínek pro povolení hornické činnosti. Severní energetická zatím nechce přímo připustit, že se v dole Centrum bude dál těžit.

„Pokud by výsledky průzkumných prací ukázaly dočasnou možnost prodloužení plánu likvidace dolu, vedení společnosti tuto možnost zváží,“ říká mluvčí Severní energetické Gabriela Sáričková-Benešová. Zahájení procesu EIA je podle ní preventivní, aby firma byla na prodloužení těžby připravena.

Nerealizovatelné dobývání

Severní energetická donedávna hovořila o tom, že zásoby uhlí v jižní části revíru není možné vytěžit. V plánu likvidace dolu Centrum z loňského roku, podle něhož má těžba skončit v roce 2015, firma argumentuje, že s přihlédnutím k současným technickým a ekonomickým podmínkám a při dodržení současných zásad báňské technologie je dobývání nerealizovatelné.

O likvidaci dolu rozhodl jeho předchozí vlastník, společnost Czech Coal, kvůli ztrátovosti těžby. Argumentoval také tím, že firma nevytváří dostatek hotovosti pro provoz a další investice.

Dvě nové chodby prozkoumají zásoby na dole Centrum
Kvalitní hnědé uhlí s vysokou výhřevností a nízkým obsahem síry by se mohlo z likvidovaného severočeského dolu Centrum těžit dál. Nejdříve však musí Severní energetická, které důl patří, zásoby prozkoumat. Hodlá proto v jižní části revíru prorazit dvě chodby. „V jižní části dobývacího prostoru není dostatečně hustá síť průzkumných vrtů, takže průzkumnými chodbami má smysl zpřesňovat informace o vlastnosti ložiska,“ říká Marcela Šafářová, ředitelka Výzkumného ústavu pro hnědé uhlí.
Severní energetická chce získat informace o zásobách i kvůli projektu pokračování těžby na lomu ČSA, který s dolem Centrum sousedí. „Je potřeba ověřit kvalitativní vlastnosti sloje a pozůstatky minulé hlubinné těžby. Na základě průzkumu budeme zpřesňovat bilance pro případnou budoucí povrchovou těžbu,“ dodává Gabriela Sáričková Benešová, mluvčí Severní energetické.
Nejdříve by však musela vláda zrušit územní limity těžby stanovené pro lom ČSA. I pak by se do těchto míst povrchová těžba dostala až za několik desítek let. Proto je pravděpodobné, že společnost Severní energetická reálně zvažuje pokračování hlubinné těžby, která by měla podle původních plánů skončit příští rok.