Dieselgate v domácnosti: přístroje spotřebují více energie, než tvrdí štítky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Mach Ondrej/Ekolist.cz (CC BY-SA 3.0)

Deset miliard eur. Tolik zaplatí každý rok Evropané za elektřinu, kterou jejich domácí přístroje spotřebují navíc oproti hodnotě uváděné na energetických štítcích. Od oficiálních údajů se podle spotřebitelských sdružení odchyluje každý pátý spotřebič v evropských domácnostech.

Podle laboratorních měření, na nichž se podílelo 16 evropských spotřebitelských organizací sdružených do projektu MarktChecker, nesplňují udávané hodnoty spotřebiče z dvaceti různých kategorií, včetně ledniček, myček nádobí, televizí či elektrických zubních kartáčků, uvedly německé regionální deníky ze skupiny Funke Mediengruppe.

„Osmnáct ze sta přístrojů neodpovídalo evropským normám. Některé spotřebovaly až o 30 procent více elektřiny, než bylo udáváno,“ uvedla Johanna Kardel z německého spotřebitelského sdružení VZBV, které se na testu podílelo. „Namátková kontrola jasně ukázala, že mnoho výrobců nedbá zákonných předpisů anebo je záměrně obchází,“ dodala.

AEG, Amica nebo Rowenta

Vyšší než udávaná spotřeba se týkala především výrobků vybavených připojením k síti prostřednictvím Wi-Fi. Každý třetí výrobek má tuto funkci v základním nastavení zapnutou a například u jedné testované rychlovarné konvice nebo možné Wi-Fi vypnout, ačkoliv výrobce tvrdil, že to je možné.

Vyšší nároky na elektřinu vykazovaly i spotřebiče přepnuté do takzvaného pohotovostního režimu. Ve výsledku tak měli spotřebitelé za elektřinu každý rok zaplatit navíc přes deset miliard korun. Od loňského roku platí v Evropské unii nové ekologické normy pro domácí spotřebiče. Právě ty nyní někteří výrobci obcházejí.

Normám neodpovídaly například chladnička AEG nebo vysavač Rowenta. Ten kromě zvýšené spotřeby navíc vykázal výrazně horší účinnost vysávání, než jakou uváděl výrobce. To podle testerů opět zvyšuje spotřebu, protože vysávání pak trvá déle. Propadla také myčka Amica, která myje nádobí hůře, než uvádí energetický štítek.

Příliš mírná pravidla

Testy neprošly i další přístroje, konkrétní výrobce ale nechtějí spotřebitelské svazy vždy jmenovat kvůli tomu, že šlo o namátkové prověrky a nelze tak vyloučit, že testovaný kus byl porouchaný.

Už v prosinci laboratorní testy ukázaly, že někteří výrobci žárovek udávají jak falešné údaje o svítivosti, tak i o spotřebě. Testované LED žárovky svítily až o 20 procent méně, než se uvádělo na obalu. Podle Evropské komise tím producenti zneužívají výrobních tolerancí, Brusel proto navrhl zpřísnění příslušných norem.

Testy podle evropských norem, jejichž výsledky uvádějí energetické štítky, nyní výrobci provádějí ve vlastních laboratořích. Podle MarktChecker by bylo možné podvodům zabránit, pokud by testy výrobků prováděly státní zkušebny.