Dodavatelé těžební techniky skomírají, zkrachovaly již desítky firem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Texas jako srdce amerického ropného průmyslu zažívá hubené časy. Cena suroviny od února posílila o 66 procent na 45 dolarů za barel, dodavatelé těžařské techniky však vidí oživení až nad hranicí 60 dolarů. Firmy žijící více či méně z těžby ropy den za dnem chřadnou a na veletrhu Offshore Technology Conference (OTC) v texaském Houstonu to letos bylo vidět na každém kroku. Počet návštěvníků se meziročně propadl o 30 procent na nejnižší hodnoty od dob krize z let 2008/2009.

„Jen se snažím přežít tuhle mizerii,“ řekl deníku E15 jeden z vystavovatelů, který si kvůli konkurenci nepřál být jmenován. „Musíme vydržet, než půjde cena zase nahoru.“

Podobnou mantru razí dnes všichni, kteří prodávají techniku na těžbu či přepravu ropy, což jsou obory veletrhu OTC. Ti, kteří zatím nezbankrotovali, se snaží osekat náklady na minimum. Čím déle ale období levné ropy potrvá, tím menší šance jim analytici dávají. Od začátku pádu cen ropy předloni v létě vyhlásilo bankrot 59 firem, které se v ropném sektoru pohybovaly.

Podle agentury Reuters se tak vlna krachů v ropné branži nebezpečně blíží rekordním 68 bankrotům, které v letech 2002 a 2003 vyhlásily telekomunikační firmy. Jejich odvětví tehdy procházelo krizí po splasknutí internetové bubliny. Ropný sektor ale stále nemá to nejhorší za sebou. „Myslím, že ve druhém čtvrtletí uvidíme více bankrotů než v tom prvním,“ napsal Charles Gibbs, partner v texaské poradenské společnosti Akin Gump. V prvním čtvrtletí přitom vyhlásilo úpadek 15 ropných společností.

Sto tisíc nezaměstnaných

Do houstonského NRG Center si minulý týden na OTC našlo cestu jen 68 tisíc návštěvníků. Loni to bylo 95 tisíc a v roce 2014, když se barel ropy prodával za více než sto dolarů, rekordních 108 tisíc. S propadem počtu návštěvníků se naopak množí nezaměstnaní specialisté ropného byznysu, kteří doufají, že se jim na veletrhu podaří opět najít práci.

Od června 2014 jich ropný sektor propustil na 120 tisíc. První dva dny veletrhu areál sice praskal ve švech jako v dobách konjunktury, ale ve druhé polovině týdne už víceméně zel prázdnotou, což se v posledních letech nestávalo.
Bylo vidět, že firmy se snaží na propagaci šetřit.

Výstavní prostory byly nabité roboty, vrtnými soupravami a obřími motory jako v minulosti, ale vytratil se jistý karnevalový duch celé akce stejně jako štědrost vystavujících. „Ještě loni měli v každém druhém stánku pivo zadarmo a všude se rozdávaly tašky s dárkovými předměty. Letos není žádné pivo a tašky se člověk nahledá, aby měl vůbec v čem odnést prospekty,“ stýskal si odcházející návštěvník, který se představil jako Matthew.

Alespoň za šedesát

Ačkoliv ceny ropy v dubnu rychle rostly a v pátek se barel ropy Brent obchodoval za 45 dolarů, pro podnikatele v branži je to stále málo. Podle průzkumu, který mezi pěti desítkami vystavovatelů provedl deník The Wall Street Journal, k přežití potřebují cenu 63 dolarů, která by podle nich signalizovala obrat trhu.

„Samotní těžaři mohou přežít při ceně 50 dolarů za barel, což je průměrná cena, při které se dostávají do zisku,“ uvedla pro WSJ Melissa Eudyová, manažerka prodeje ve společnosti Ruff Equipment, která dodává vybavení na zpracování kalů na ropných vrtech. „To ale neznamená, že při 50 dolarech za barel budou kupovat naše vybavení. Až cena půjde nad 60 dolarů a udrží se tam, pak se můžeme bavit o obratu trhu.“

Ceny ropy WTI od začátku rokuGraphical visualization of market data.

Někteří z vystavovatelů ale přidávají zkušenosti z minulé krize, že cena možná bude muset ještě výše. Potvrdil to Dean Bohan, který na veletrhu zastupoval louisianskou firmu WorkSite Lighting specializující se na bezpečností osvětlení při těžbě: „Po minulém pádu v roce 2009 nezačali odběratelé nakupovat do doby, než se cena ropy dostala nad 82 dolarů za barel.“ Tentokrát by to ale podle Bohena mohlo být o něco dříve kvůli délce trvání současného propadu a skutečnosti, že velké firmy maximalizovaly svoji efektivitu, čímž se jim podařilo srazit náklady.

Předseda OTC Joe Fowler se na závěr letošního ročníku snažil zlepšit náladu bagatelizováním klesající návštěvnosti. „Máme 2600 vystavovatelů, přibližně stejně jako loni. Z toho 300 firem je nových. Právě v dobách poklesu se formují nové silné firmy a myslím, že se v tomto období právě nacházíme,“ sršel Fowler optimismem. Podle něho vznikla řada nyní silných společností v osmdesátých letech, které byly ve znamení levné ropy.

Autor je spolupracovníkem redakce