Domácí elektrárny se obejdou bez povolení, plánuje ministerstvo průmyslu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Malé domácí elektrárny by se měly obejít bez povolovacích procesů. Ministerstvo průmyslu a obchodu plánuje zjednodušení legislativy. Na Energetickém fóru to uvedl náměstek ministra průmyslu Pavel Šolc.

Malé domácí elektrárny budou muset splnit podle Šolce jedinou podmínku, že nebudou ovlivňovat síť. „Pak není důvod, proč by dvoukilowattový zdroj měl mít jakékoliv povolovací procesy kromě razítka revizního technika, že splňuje tuto podmínku, a že je bezpečný,“ konstatoval náměstek ministra. Doplnil, že se tímto směrem chce ministerstvo vydat. Úřad zatím ale nechce být konkrétnější.

Resort nedávno oznámil, že ukončí podporu u nových obnovitelných zdrojů energie ve formě garantovaných cen elektřiny, a zpřísní také kontrolu provozů po deseti letech od spuštění, zda už se jim díky podpoře vrátily investované peníze. Naopak se ministerstvo rozhodlo vyhovět žádosti společnosti ČEZ na stanovení garantované výkupní ceny pro elektřinu z plánovaných bloků Jaderné elektrárny Temelín.

Například podle Jakuba Novotného, majitele firmy S. Power, která se zabývá fotovoltaikou, přichází záměr ministerstva zjednodušit legislativu příliš pozdě. „Zpozdili se o tři až čtyři roky. Boom malých elektráren skončil. Přichází to ve chvíli, kdy končí dotační ceny zeleného bonusu a očekává se delší návratnost,“ sdělil Novotný.

Nelíbí se mu ani omezení dvěma kilowatty, je to podle něj příliš málo. „Rodinné domy si instalují elektrárny o velikosti cca od 4,6 kilowattu do 10 kilowattů,“ poznamenal.

Optimističtější je analytik společnosti Ekowatt Jan Truxa. „Jakékoliv zjednodušení legislativy je přínos, je nyní poměrně složitá,“ uvedl. Krok by podle něj otevřel možnosti pro nové instalace.

Pokud má někdo v současnosti například zájem vybudovat na střeše malý fotovoltaický zdroj, musí poslat žádost distributorovi elektřiny, který ji potvrdí. Poté putují další dokumenty na Energetický regulační úřad, který uděluje licence. Ve chvíli, kdy licenci vydá, vymění distributor měřáky a elektrárna se může spustit.

„Společnost ČEZ Distribuce v souladu s platnou legislativou individuálně posuzuje každou žádost o připojení výroben k distribuční soustavě. V případě, že by došlo ke změně platné legislativy, samozřejmě přizpůsobí novým podmínkám své postupy,“ sdělil mluvčí společnosti ČEZ Martin Schreier.

: