Dovoz piva do Česka loni výrazně propadl

Heineken

Heineken Zdroj: felixtriller, Flickr.com (CC BY 2.0)

Levné plechovkové pivo s nižším obsahem alkoholu a bez nápisu Made in Czech Republic láká stále méně. Dovoz piva se totiž loni propadl o dvě pětiny na 290 tisíc hektolitrů, a byl tak nejnižší za několik posledních let.

Podle odborníků z pivovarnického prostředí je za poklesem především nižší zájem obchodních řetězců si levnější privátní značky nechat vyrábět v Polsku či na Slovensku. O tom svědčí propad dovozu právě z výše uvedených zemí, v případě Polska se jedná o pokles o 29 procent na 154 tisíc hektolitrů, u Slovenska je snížení importu ještě výraznější, o 84 procent na 18 tisíc hektolitrů.

Další zemí, z níž se dovezlo výrazně méně piva než předloni, bylo Maďarsko. Z něj do ČR připutovalo 19 tisíc hektolitrů, což je meziročně o dvě třetiny méně.

„České pivovary se přestávají stydět za výrobu privátních značek pro řetězce, v době poklesů výstavů a prodejů se není čemu divit,“ řekl deníku E15 odborník na pivovarnický trh, který nechtěl být jmenován. Samotný Český svaz pivovarů a sladoven nechtěl pokles komentovat s tím, že kompletní výsledky za loňský pivní trh zveřejní v polovině dubna.

Levné značky jsou pro pivovary citlivou záležitostí

Výroba levných privátních značek byla vždy pro pivovary i řetězce citlivou záležitostí, kterou kvůli svému image nechtěly nikdy příliš komentovat. „Jakékoli podrobnosti nám smlouvy uzavřené s řetězci zakazují zveřejňovat,“ uvedla například Renata Melíšková, mluvčí Pivovarů Lobkowicz. Pod skupinu sedmi pivovarů patří i ty v Protivíně a Vysokém Chlumci, které vyrábějí značku Argus pro Lidl.

Dovoz piva do CRDovoz piva do CR|E15

Vyjádření řetězců ale naznačují, že v poslední době skutečně sázejí na tuzemské privátní značky. „Privátní značka piva zaujímá v našich hypermarketech pouze velmi doplňkovou roli. Vzhledem k tomu, že dlouhodobě upřednostňujeme spolupráci s českými pivovary, je i toto pivo pro Globus produkováno v Česku,“ uvedla mluvčí Globusu Pavla Hobíková.