Drahá a ještě dražší, to je energetická revoluce v Německu

Stožáry vysokého napětí

Stožáry vysokého napětí Zdroj: Blazek Tomas/E15

Kapacita zelených elektráren v Německu roste, s nimi rostou také náklady pro domácnosti. Přesto je Německo stále daleko od splnění cílů, které si vytklo v rámci přeměny své energetiky. Německá energetika přitom stojí před výzvou, jaké ještě nečelila, tvrdí společnost McKinsey, která pravidelně hodnotí pokrok energetické přeměny v Německu. Už za pár let začne velké odstavování jaderných elektráren, které může plnění energetických cílů dál podkopat.

Poprvé po čtyřech letech sestavování indexu hodnotícího cíle energetické přeměny zaznamenala loni McKinsey pokles u řady indikátorů. Největší zhoršení přišlo u nákladů energetické revoluce a vypouštěných emisí oxidu uhličitého. Zvýšila se také spotřeba elektřiny, což tento indikátor vzdálilo plánované hodnotě. Celkem se zhoršilo 10 z 15 indikátorů. Většinu z nich se podle analytiků McKinsey bez zvýšeného politického úsilí nepodaří k cílovým hodnotám přiblížit.

Největším problémem energetické přeměny jsou její rostoucí náklady. Poplatek, který souvisí s rozvojem obnovitelných zdrojů a platí ho spotřebitelé v cenách energie, se zvedl z loňských 6,17 na 6,35 centů za odebranou kilowatthodinu. Jinými slovy za energetickou přeměnu německé domácnosti a nezvýhodněné firmy nyní platí třikrát vyšší částku, než kolik stojí silová elektřina na burze.

Cena za energetickou přeměnu stoupne

Celkem letos zaplatí spotřebitelé za energetickou přeměnu 22,88 miliardy eur. V roce 2020 se podle propočtů provozovatelů přenosových sítí tato částka zvedne ke 30 miliardám eur. Poroste tak i poplatek účtovaný za každou spotřebovanou kilowatthodinu. Cílová hodnota pro poplatek za obnovitelné zdroje se přitom neměla podle vládních plánů přehoupnout v roce 2020 přes 3,5 centu za kilowatthodinu.

Další náklady navíc vyžaduje udržování stability sítě. V roce 2014 zaplatili provozovatelé přenosových sítí za regulaci výkonu elektráren 187 milionů eur. Loni to bylo už 250 milionů eur. V roce 2020 by se mohly tyto náklady vyšplhat na miliardu eur.

Nedaří se plnit ani plány na výstavbu nových vysokokapacitních přenosových linek, které by spojily sever Německa s přebytkem výkonu obnovitelných zdrojů s jihem, kde se nachází průmyslové firmy. Loni se postavilo 538 kilometrů vedení místo plánovaných 635 kilometrů. Do roku 2020 se má pověsit na stožáry nebo položit do země 1887 kilometrů kabelů. Loňská dohoda o náhradě části nadzemního vedení podzemním kabelem sice výstavbu urychlí, nicméně také prodraží o 8 miliard eur. To energetickou přeměnu dál prodraží, upozorňuje McKinsey.

Výrazně dražší elektřina

Výsledkem je neustálý růst koncové ceny elektřiny pro domácnosti a firmy. Domácnosti platí o 41 procent více než průměrná domácnost v Evropské unii. Vláda chtěla tento rozdíl udržet na 25 procentech. Firmy mají elektřinu dražší o 19 procent, než činí průměru EU. Podle vládních plánů má být v roce 2020 navýšení maximálně o 8,5 procent.

Zatím se vládní plány daří plnit v instalované kapacitě větrných a solárních elektráren. U obou typů obnovitelných zdrojů Německo plán pro loňský rok výrazně překročilo. V zelených číslech jsou také indikátory pro počet pracovních míst vytvořených v sektoru obnovitelných zdrojů, či ve stabilitě dodávek proudu a rezervním výkonu elektráren v síti.