Dva protichůdné verdikty za 24 hodin. Soudkyně v kauze Oleo Chemical čelí kárnému řízení

Oleo Chemical (ilustrační foto)

Oleo Chemical (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Jeden ze zakladatelů Oleo Chemical Kamil Jirounek byl odsouzený na tři roky vězení za tunelování firmy. Rozsudek zatím není pravomocný.
Nejvyšší správní soud zahájil kárné řízení se soudkyní Městského soudu v Praze Margitou Víškovou v insolvenční kauze s producentem biopaliv Oleo Chemical.
3
Fotogalerie

Svůj postup v případu petrochemické společnosti Oleo Chemical bude muset soudkyně Městského soudu v Praze Margita Víšková vysvětlovat před kárným senátem. Z projednávání kauzy ale soudkyně vyloučená není.

Nejvyšší správní soud zahájil kárné řízení se soudkyní Městského soudu v Praze Margitou Víškovou v insolvenční kauze s producentem biopaliv Oleo Chemical. Podnět k zahájení kárného řízení podal výrobce koupelen Ravak. Jeho majitelé půjčili petrochemickému podniku peníze, ale nedostali je zpět.

„Jde o hrubé porušení procesního postupu,“ uvedla k důvodům zahájení kárného řízení mluvčí Nejvyššího správního soudu Sylva Dostálová. Soudkyně ve spletité kauze letos v únoru během 24 hodin vydala dvě protichůdná rozhodnutí ohledně valné hromady Oleo Chemical. Navíc při vynesení druhého verdiktu nechala ten původní ze spisu odstranit, aniž by rozhodnutí zrušila.

Představitelé Ravaku soudkyni Víškové vytýkají i údajné nerespektování nálezů Ústavního soudu ohledně reorganizace Oleo Chemical. Ústavní soudci rozhodnutí o reorganizaci firmy letos v lednu zrušili kvůli nedostatečnému odůvodnění rozsudku. V únoru Víšková vydala nový verdikt, v němž reorganizaci znovu schválila. V červenci Ústavní soud rozsudek zrušil podruhé. Na konci listopadu, tedy těsně před zahájením kárného řízení, povolila Víšková reorganizaci potřetí.  

Výsledkem reorganizace má být převzetí Oleo Chemical společností Temperatior byznysmena Grzegorze Hóty. S tím nesouhlasí Ravak. Jeho majitelé prosazují, aby se úpadek Olea řešil konkurzem.

„Musíme se bránit, protože máme silný dojem, že paní soudkyně není nestranná a ignoruje jednu stranu sporu. To nakonec potvrzují i rozhodnutí Ústavního soudu, která opakovaně ruší její rozhodnutí a opakovaně dávají za pravdu našim argumentům,“ uvedl spolumajitel Ravaku Jiří Kreysa.

Zahájení kárného řízení účast soudkyně v případu Oleo Chemical neovlivnilo. „JUDr. Víšková z projednávané věci nebyla vyloučena,“ sdělila mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

Podnik Oleo Chemical vznikl v roce 2004 s cílem vyrábět biopaliva takzvané druhé generace. V úpadku je společnost od roku 2011. Současně se dění kolem firmy rozpadlo do několika trestněprávních a insolvenčních větví. Mediálně nejznámější částí kauzy bylo obvinění zakladatelů Olea a skupiny osob kolem lobbisty Ivo Rittiga z tunelování firmy. Zatímco Rittiga soud nepravomocně osvobodil, další účastníci případu byli odsouzeni k trestům odnětí svobody.