E.On sází vše na mořské větrné elektrárny

Větrný park Amrumbank West

Větrný park Amrumbank West Zdroj: Eon

Dřívější jaderný gigant E.On se stal druhý největším provozovatelem větrných elektráren na otevřeném moři na světě. Šéf německé společnosti Johannes Teyssen připouští, že silná orientace na obnovitelné zdroje je riskantní, E.On ale podle něj nemá na výběr.

E.On otevřel větrný park Amrumbank West, již osmý od změny směřování společnosti. Projekt za zhruba miliardu eur vzdálený asi 90 kilometrů od pobřeží a asi 35 kilometrů od ostrova Helgoland v Severním moři.

Sestává z 80 větrných elektráren a má výkon 302 megawattů. Elektřina z něj má zásobovat asi 300 tisíc domácností. E.On tvrdí, že konvenční elektrárna by na stejné množství vyrobené elektřiny vypustila do ovzduší 740 tisíc tun oxidu uhličitého za rok.

„Každý druh energie má svůj čas a čas pro rozšiřování větrných elektráren moři rozhodně nastal právě teď,“ uvedl Teyssen. „Pokud chceme dosáhnout našich cílů, potřebujeme mořské větrné elektrárny,“ dodal.

Další se už staví

V lednu E.On zahájil stavbu mořského větrného parku Rampion u jižního pobřeží Anglie o předpokládaném výkonu 400 megawattů. Brzy by také firma měla definitivně rozhodnout o stavbě podobně velkého parku v baltském moři.

E.On předloni oznámil kompletní změnu strategie firmy. Konvenční výrobu elektřiny a obchod energiemi převedl do nové společnosti Uniper, zatímco E.On se nadále bude zabývat jen obnovitelnými zdroji, distribucí a službami pro koncové odběratele.

Především výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů považuje Teyssen za „nezbytnou součást“ boje o přežití firmy. Koncern musel kvůli německému odklonu od jaderné energie v listopadu odepsat 8,3 miliardy eur a za celý loňský rok ohlásil rekordní ztrátu. Rozdělení firmy E.On podle Teysenna zachrání.