EMH snížila ztrátu, až do spuštění těžby cínoveckého lithia ale příjmy nečeká

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Reuters

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Australská společnost European Metals Holdings (EMH), která plánuje těžbu lithia u Cínovce, snížila ve druhém pololetí loňského roku meziročně ztrátu z 3,2 na 1,9 milionu australských dolarů (z 50,2 na 29,8 milionu korun). 

Výnosy klesly z 8484 na 1592 australských dolarů (z asi 135 tisíc na zhruba 25 tisíc korun). ČTK to zjistila z webu firmy. Společnost už dříve uvedla, že sledovat trendy hospodaření na základě dat z účetních výkazů je zatím nerelevantní.

"Z povahy vyhledávacích a průzkumných aktivit vyplývá, že společnost EMH bude mít až do nájezdu těžby, zpracování a výroby finálního meziproduktu pouze náklady a žádné příjmy, kromě zanedbatelných úrokových výnosů z bankovních depozit," řekl loni v listopadu generální ředitel EMH Keith Coughlan. Jediným projektem EMH je právě průzkum ložiska Cínovec.

Ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner (za ANO) na začátku letošního března oznámil, že Česko s EMH vypovědělo memorandum o porozumění, které s firmou krátce před loňskými volbami do Poslanecké sněmovny podepsal tehdejší ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD). Hüner mimo jiné uvedl, že chce ukončit dezinterpretace a spekulace, které se kolem dokumentu vyrojily.

Memorandum se stalo terčem kritiky zejména od hnutí ANO a komunistů. Premiér v demisi a šéf hnutí ANO Andrej Babiš ho několikrát označil za nesmyslné a neplatné. V týdnu před podzimními volbami se kvůli lithiu mimořádně sešli poslanci. Přijali usnesení, ve kterém požádali vládu, aby platnost memoranda zrušila.

EMH po březnovém kroku českého státu uvedla, že případnou těžbu lithia u Cínovce připravuje i nadále, má totiž v lokalitě přednostní právo k těžbě. Tento její nárok přes zrušení memoranda potvrdilo ministerstvo průmyslu. "Právo přednostní těžby vůbec nesouvisí s memorandem, které se zabývalo spoluprací v oblasti těžby, zpracování a prodeje tohoto produktu," uvedl resort. Analytici, které oslovila ČTK, považovali vypovězení memoranda za politické gesto.

Celoroční výsledky oznamuje EMH podle svého účetního roku, který má od začátku července do konce června. V tom dosud posledním, který skončil na konci června 2017, prohloubila firma meziročně ztrátu z 1,59 na 4,15 milionu australských dolarů. Výnosy stagnovaly na 12 600 australských dolarů.

Lithium je považováno za kov budoucnosti, využívá se mimo jiné při výrobě baterií. V ČR jsou podle odhadů asi tři procenta světových zdrojů lithia - naprostá většina na Cínovci a malé množství v ložisku ve Slavkovském lese. Australský investor by mohl začít s hlubinnou těžbou v Krušných horách v roce 2022. Za 21 let chce dobýt 37 milionů tun rudy. Vedoucí odboru nerostných surovin České geologické služby Jaromír Starý loni v říjnu ČTK řekl, že v Česku je celkem evidováno 571,5 milionu tun rudy s 1,14 milionu tun lithia.