Energo-Pro dodá do Íránu vodní turbíny za 400 milionů

Přehrada Khoda Afarin, ležící těsně nad troskami stejnojmenných slavných středověkých mostů

Přehrada Khoda Afarin, ležící těsně nad troskami stejnojmenných slavných středověkých mostů Zdroj: Abdossamad Talebpour, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Česká společnost Energo-Pro získala zakázku za 15 milionů eur (405 milionů korun) na dodávku dvou vodních turbín pro íránskou vodní elektrárny Khoda Afarin. Jde o zatím největší kontrakt pro české podniky po uvolnění sankcí proti Íránu. Kontrakt s íránským průmyslovým a energetickým gigantem Farab podepsala slovinská společnost Litostroj Power, která je součástí skupiny.

Se zástupci skupiny Farab jednal v Teheránu náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa, který je v zemi na pracovní návštěvě společně s podnikatelskou misí 27 zástupců tuzemských firem. „Dodávka turbín je největší zakázkou české firmy po uvolnění sankcí. Po jednání v Teheránu můžu potvrdit, že z íránské strany je zájem o další spolupráci v oblasti vodní energetiky,“ uvedl Tlapa.

„Spolupráce s energetickou firmou Farab je pro nás naprosto zásadní, vodní energetika je pro Írán jedním ze strategických oborů a do budoucna bude možná spolupráce na dalších projektech,“ dodal výkonný ředitel Energo-Pro Pavel Váňa.

Celkový hydraulický návrh a modelové zkoušky turbín již realizovala další firma ze skupiny, česká společnost ČKD Blansko Engineering. Íránská zakázka pro Litostroj zahrnuje konstrukční práce, výrobu turbín, jejich instalaci a také spuštění. Každá z turbín bude mít instalovaný výkon 51 megawattů.

Hotovo v roce 2018

Íránská společnost Farab staví novou elektrárnu na řece Aras na ázerbájdžánsko-íránské hranici. Stavba začala v roce 2010, její dokončení se předpokládá v roce 2018. Po dokončení konstrukční dokumentace společnost Litostroj vyrobí turbíny s oběžnými koly o hmotnosti 50 tun a průměru 4,5 metru.

Pilířem aktivit české firmy Energo-Pro je hydroenergetika. Provozuje vodní elektrárny ve střední a východní Evropě, oblasti Černého moře a Kavkazu. Jako původně česká firma ze Svitav postupně expandovala do Bulharska, Gruzie a Turecka. Jediným majitelem skupiny Energo-Pro je podnikatel Jaromír Tesař.

Sále častější kontakty

Tuzemské podniky se na íránský trh zaměřují stále častěji. Letos v zemi uzavřela kontrakt například brněnská firma Zetor Tractors, která dodá íránské společnosti Tondak Tiz 250 traktorů za pět milionů euro (cca 135 milionů korun). Vstupu na tamní trh má pomoci také nová kancelář agentury CzechTrade, kterou v lednu otevřel v Teheránu ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Česko-íránské obchodní vztahy mají dlouhou tradici. Český export do Íránu loni stoupl o 62 procent na 928 milionů korun. Mezi nejvýznamnější položky českého vývozu patří výrobky z nekovových nerostů, stroje a zařízení, léčiva a hnojiva. Z Íránu se nejvíce dováží ovoce a zelenina, suroviny živočišného a rostlinného původu, železo, ocel a káva, čaj a kakao.

Írán počítá na letošní rok s více než pětiprocentním růstem ekonomiky. Přispěje k tomu zrušení mezinárodních sankcí, jimž země čelila kvůli svému jadernému programu. Írán se dostal z ekonomické izolace letos v lednu, kdy světové mocnosti pod vedením Spojených států a Evropské unie zrušily protiíránské sankce výměnou za to, že Teherán omezí svůj jaderný program.