EPH zaplatí za Slovenský plynárenský průmysl 2,6 miliardy eur

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Celková suma, kterou nakonec zaplatí Energetický a průmyslový holding (EPH) - společný gigant PPF, J&T a Daniela Křetínského - za 49procentní podíl ve Slovenském plynárenském priemyslu (SPP), činí 2,6 miliardy eur (cca 66,4 miliardy korun). Původně se spekulovalo o částce 2,5 miliardy eur. Oznámily to společnosti E.ON a GDF Suez, které zmíněný podíl v SPP prodávají.

Každá z firem obdrží od EPH za svůj podíl 24,5 procenta 1,3 miliardy eur. Prodej by měl být dokončen v příštích několika týdnech. Většinovým majitelem SPP s podílem 51 procent je stát.

„Jsem pevně přesvědčen, že EPH je velmi vhodným strategickým partnerem pro stát i SPP a přispěje k tomu, aby Slovenský plynárenský priemysel úspěšně čelil negativním trendům v klíčovém segmentu přepravy zemního plynu,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel EPH Daniel Křetínský.

„Na základě této transakce EPH razantně vstupuje do segmentu plynárenství, dále posiluje přítomnost v regulovaných a kontrahovaných aktivech a současně se stává jednou z největších středoevropských energetik,“ doplnil Křetínský.

Slovenská vláda se vstupem nového investora do SPP zabývala už několikrát. Kvůli sporu se zahraničními akcionáři o ceny zemního plynu pro domácnosti ale loni v říjnu jednání o transakci přerušila. Obnovila je poté, co EPH v dopisu premiérovi Robertu Ficovi slíbil, že v letošním roce nebude požadovat zdražení plynu pro domácnosti. Prodej 49 procent akcií SPP společnosti EPH pak slovenský kabinet schválil loni v prosinci.

Vstup EPH do SPP by mohl otevřít cestu k tomu, aby oba podniky společně usilovaly o koupi českého provozovatele plynovodu Net4Gas. O firmu se nyní uchází samotný EPH, slovenský ministr hospodářství Tomáš Malatinský ale v prosinci v rozhovoru pro Hospodárske noviny uvedl, že slovenská vláda chce do transakce zapojit i SPP. Mluvčí EPH Daniel Častvaj dnes řekl, že průběh jednání o koupi Net4Gas od jeho současného majitele RWE nemůže komentovat, stejně jako možnou účast SPP v transakci.

SPP je lídr na slovenském trhu dodávek zemního plynu. Je rovněž klíčovým přepravcem ruského zemního plynu do Evropy. SPP má přibližně 4000 zaměstnanců. EPH je největším dodavatelem tepla a druhým největším dodavatelem elektřiny v Česku. Celkový konsolidovaný provozní zisk (EBITDA) podniků patřících do holdingu v roce 2011 dosáhl 7,2 miliardy korun.

E.ON i po prodeji podílu v SPP zůstane firma aktivní na slovenském energetickém trhu, kde má rovněž podíl v podniku Západoslovenská Energetika (ZSE). Ta dodává elektřinu téměř jednomu milionu zákazníků a provozuje distribuční síť v délce více než 35 tisíc kilometrů.

Vlastnická struktura EPH
EPH se stal v posledních několika letech ambiciózním hráčem v energetickém sektoru, když se mohl opřít o silnou kapitálovou základnu finančních skupin PPF Petra Kellnera a J&T, které ovládají 44,44, resp. 37,04 procenta holdingu. Zbývající podíl 18,02 procenta drží sám Křetínský, který podnik také řídí. V současnosti holding vlastní více než 20 firem v oblasti elektroenergetiky, teplárenství a těžby hnědého uhlí. Vlastní či spoluvlastní například Plzeňskou energetiku, Pražskou teplárenskou, United Energy, Elektrárny Opatovice, německé doly Mibrag a polské doly Silesia. Holding měl loni provozní zisk před odpisy 320 milionů eur (asi osm miliard korun).