ERÚ zveřejní náklady distributorů plynu a elektřiny

Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková. V pozadí místopředseda ERÚ Martin Laštůvka

Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková. V pozadí místopředseda ERÚ Martin Laštůvka Zdroj: ctk

Energetický regulační úřad (ERÚ) stupňuje tlak na distributory plynu a elektřiny. Od příštího roku chce úřad zveřejňovat na svých internetových stránkách údaje o uznatelných nákladech distributorů, od nichž se odvíjí regulovaná složka cen energií.

„Chceme, aby všichni viděli, za co v cenách energií platí,“ vysvětluje předsedkyně ERÚ Alena Vitásková. Úřad se odvolává na podobnou praxi regulátorů v USA a některých evropských zemích. Zatím nemá jasno v tom, které z uznatelných nákladů zveřejní.

„Uvažujeme o investičních nákladech, odpisech majetku, nákladech na servis či informační technologie a na činnosti, kde máme obavu, že firmy zadávají zakázky propojeným firmám, čímž si jako skupina navyšují marži,“ dodává Jiří Chvojka, mluvčí ERÚ.

Údaje z účetnictví distribotorů by podle Chvojky mohly zajímat velké spotřebitele energií. „Chceme, aby regulované ceny byly férové a jejich stanovování transparentní,“ říká Luděk Piskač, ze Sdružení velkých spotřebitelů energií.

Stanovení cen má být transparentní

Distribuční firmy namítají, že všechny údaje o nákladech má ERÚ, jako zástupce veřejnosti, k dispozici. V principu se zveřejňování nebrání. „Bude třeba vyjasnit přínos tohoto kroku, protože publikace různých nákladů, odpisů nebo faktorů bez výkladu a patřičného kontextu může být pro nezainteresované zavádějící,“ tvrdí Martin Chalupský, mluvčí RWE. Úřad svůj záměr upřesní po ukončení hloubkové kontroly správce přepravních plynovodů Net4Gas.

„Net4Gas se dostal do hledáčku úřadu i při určování regulovaných cen na příští rok. Antimonopolnímu úřadu oznámil podezření z kartelové dohody pěti firem, které se účastnily tendru Net4Gas na vyrovnání odchylek mezi spotřebou a dodávkou. Dosažená cena 329 milionů korun je pětkrát vyšší než pro letošní rok, což je podle regulačního úřadu nepřiměřené.