EU bude zřejmě hájit španělské zájmy ve sporu s Argentinou

YPF

YPF Zdroj: ctk

Evropská unie pravděpodobně převezme iniciativu a začne aktivně hájit zájmy Španělska v jeho sporu s Argentinou. Španělský ministr obchodu Jaime García-Legaz přitom řekl, že ve hře by mohla být i širší podpora Španělska od ostatních zemí skupiny G20. Španělsko se do sporu s Argentinou dostalo před pár dny, kdy Argentina uvedla, že znárodní svou největší ropnou skupinu YPF, kterou ovládá španělský gigant Repsol.

„Ze strany Evropské unie se připravují naprosto zřetelné intervence,“ řekl García-Legaz, který je teď v mexickém Puerto Vallarta. Právě tam se v těchto dnech scházejí zástupci G20. Žádné další podrobnosti ministr zatím neuvedl. Madrid už minulý týden pohrozil tvrdou odvetou, pokud Argentina od záměru neustoupí. Ministři financí a šéfové centrálních bank zemí G20 budou jednat ve Washingtonu, kde se nyní koná jarní zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky.

Navzdory mezinárodnímu tlaku se Argentina nehodlá vzdát a naopak činí kroky k tomu, aby celý proces ještě urychlila. Pokud vše půjde hladce, mohlo by se o návrhu zestátnit YPF v tamním Senátu hlasovat už ve středu. Část opozice už si stěžovala, že návrh zákona o zestátnění podílu v YPF je šitý horkou jehlou a moc se s ním spěchá, hlasovat pro něj ale prý budou i tak.

„Budou zde deklarace od mnoha členů, kteří zastupují skupinu G20, a já si myslím, že tou zprávou bude jasné odmítnutí toho rozhodnutí (Argentiny),“ řekl ministr, jehož citovala agentura Reuters. Madrid a Buenos Aires podle něj spolu nekomunikují.

García-Legaz řekl, že Španělsko už má prakticky jistou podporu od Mexika a dalších latinskoamerických zemí, a kromě toho od Spojených států. Naopak Argentinu podpořila pouze Kuba. Krok Argentiny podle ministra ve světě zažehl obavy z nové vlny protekcionismu, která by mohla poškodit zatím jen křehké oživení globální ekonomiky. Španělé už dali najevo, že chtějí žádat EU, aby podala stížnost ke Světové obchodní organizaci (WTO).

Repsol drží v YPF asi 57 procent akcií, a firmu tak ovládá. Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová navrhla, aby vláda znárodnila 51 procent akcií, a to z podílu, který vlastní Repsol. Tomu by tudíž zbylo sotva šest procent akcií. Argentina bude muset španělský podnik odškodnit a nabídnout mu adekvátní kompenzaci, Fernándezová už ale naznačila, že Repsolu nehodlá zaplatit požadovanou cenu.

O adekvátní kompenzaci za zestátněný podíl v YPF se zřejmě ještě svede tvrdá právní bitva. Repsol hovoří o částce 10,5 miliardy dolarů (skoro 200 miliard korun), kterou by byl za zmařenou investici ochoten akceptovat. Vláda v Buenos Aires ale naznačuje, že Repsol možná neuvidí peníze i několik let, pokud se spor potáhne před mezinárodními soudy. Otázkou je, zda firma dostane něco alespoň později, vzhledem k tomu, že Argentina v minulosti už několikrát mezinárodní sankce ignorovala.

Akcie Repsolu mezitím dál padají a od začátku týdne, kdy Argentina jasně zformulovala záměr YPF zestátnit, už odepsaly asi 20 procent. Naopak akcie YPF na burze v Buenos Aires ve čtvrtek zpevnily o téměř deset procent, zřejmě ale jen v reakci na předchozí propad. Během týdne se jejich hodnota snížila už asi o polovinu.