EU žádá záruky přístupu k americkému plynu

Detail podzemního zásobniku RWE

Detail podzemního zásobniku RWE Zdroj: ctk

Evropa se chce prostřednictvím připravované dohody o volném obchodu a investicích se Spojenými státy (TTIP) dostat k americkému zemnímu plynu. „Chceme mít ve smlouvě záruku, že po uzavření TTIP americká vláda a Kongres nezruší dnešní pravidlo, že na vývoz zemního plynu do zemí, s nimiž mají USA dohodu o volném obchodu, se nevztahují množstevní omezení,“ říká Ignacio Garcia Bercero, hlavní vyjednávač Evropské komise pro TTIP.

Po dovozu zkapalněného zemního plynu (LNG) ze Spojených států, které se díky břidlicové revoluci stávají potenciálním velkým exportérem plynu, volají evropské průmyslové firmy i vlády evropských zemí. Průmysl vidí, že díky sedmkrát levnějšímu plynu získávají americké firmy konkurenční náskok a chtějí se k levné surovině také dostat.

Státy střední a východní Evropy už letos v souvislosti s ukrajinskou krizí vyzvaly Spojené státy, aby vývoz plynu uvolnily, a posílily tak energetickou bezpečnost Evropy.

„Neočekávám, že by Kongres pravidlo o vývozu do zemí s dohodou o volném obchodu změnil. Je však třeba mít na paměti, že kapacity na vývoz plynu se v USA teprve začínají stavět,“ upozornila na pražské konferenci k TTIP Elen Bryanová, která má na starosti obchodní vztahy na americké misi při Evropské unii.

Americký průmysl by nerad přišel o konkurenční výhodu

Evropská obava z možného omezení vývozu plynu má reálné základy. Licence pro stavbu vývozních terminálů a následný vývoz schvaluje americké ministerstvo energetiky. Nyní má povolení k vývozu do zemí s vyjednanou zónou volného obchodu čtyřicítka připravovaných projektů s celkovou vývozní kapacitou jedné miliardy kubických metrů denně.

Pokud by se v budoucnu ukázalo, že Evropa by začala díky TTIP odsávat příliš plynu, může ministerstvo licence odejmout. V USA se proti většímu vývozu plynu staví hlavně průmysl, který nechce přijít o konkurenční výhodu.

Před přílišným důrazem na oblast energetiky ve vyjednávání o TTIP však varuje český náměstek ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl. „Nebylo by taktické energetiku při jednání upřednostňovat. Mohlo by se pak stát, že Američané si za to vyberou ústupky v jiných oblastech, které pak pro Evropu nebudou výhodné,“ vysvětluje Bärtl.

Lukáš Kovanda: Ukrajina a obchod nad Atlantikem