Europol: Italská mafie pere peníze přes větrné elektrárny

větrné elektrárny

větrné elektrárny Zdroj: profimedia.cz

Na italského "Pána větrů" si došlápla policie a přiznal kontakty s mafií. Europol, organizace EU, která se zabývá potíráním organizovaného zločinu upozorňuje, že italská mafie investovala miliardy eur do ekologických elektráren. Investice měla posloužit k vyprání peněz pocházejících z trestné činnosti.

Italská mafie dnes působí i jako síť legitimních firem a podnikatelů, kteří se profilují v různých oborech. V investicích do větrných parků proslul zejména Vito Nicastri, elektrotechnik z města Alcamo v západní Sicílii. Postupně se stal v Itálii jedním z nejvýznamnějších podnikatelů v odvětví větrné a solární energie v Itálii. Pro svou všudypřítomnost v oblasti obnovitelných zdrojů energie získal přezdívku „Pán větrů“.

Letos v dubnu se jeho říše začalo hroutit, když mu italská policie zabavila majetek v hodnotě 1,3 miliardy eur. Jednalo se o podíly ve 43 společnostech, 98 nemovitostí, 66 vozidel a sedm finančních investic.

Policie předpokládala, že Nicastri udržovat vztahy s Cosa Nostrou v Catania, Messině a Palermu. I se odnoží mafie Ndrangheta v Kalábrii. Podnikatel kontakty nevyvrátil. Úspěšný byznys podle policie Nicastri nezajišťoval sám, ale s pomocí organizovaných zločineckých skupin. Server Welt.deuvedl, že k financování mohly sloužit i peníze z proděje padělaného zboží a drog.

Italská ekonomika pokulhává, nicméně energie z obnovitelných zdrojů je kvetoucím odvětvím. Zejména díky vysokému podílu státní podpory. Loni vláda předložila energetickou strategii bývalého premiéra Maria Montiho, ta počítá že by měly dotace do roku 2020 představovat 900 milionů euro ročně.

Europol vyžaduje přísný zásah

Jedná se o obrovské částy a Europol proto vyzývá k policejním akcím. Důkazy, že organizovaný zločin v Itálii řádí i v oblasti obnovitelných zdrojů energie se totiž množí, napsal Europol v situační zprávě o Itálii do Evropského parlamentu.

Problém úřad vidí zejména u větrných farem. „Tyto projekty poskytují atraktivní příležitosti využít štědrých státních a evropských dotací a zároveň daňové úlevy. Kromě vyhlídky na finanční zisky projekty pravděpodobně umožňují i legalizaci peněz z trestné činnosti,“ stojí ve zprávě, kterou cituje server Welt.de. Europol také upozornil, že investice italské mafie do ekologické energie mohou mít rozsah v řadě zemí evropské unie.