Evropské ocelárny čeká boj o přežití. Expert: Musí se zmenšit na polovinu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Trinecke zelezarny

Evropské odvětví výroby oceli se bude muset v příštích 15 letech zmenšit na polovinu, aby přežilo. V rozhovoru s listem The Daily Telegraph to uvedl šéf Světového sdružení pro ocel (WSA) Wolfgang Eder. Zmenšení velikosti evropského ocelářství je vzhledem k celosvětovým trendům podle něj "nevyhnutelné".

„Musíme snížit kapacitu, je to nezbytný předpoklad dlouhodobě solidní základny,“ uvedl také Eder v dnes zveřejněném rozhovoru. Evropská kapacita by podle něj měla do roku 2030 klesnout o zhruba polovinu.

Britští oceláři před týdnem vyzvali vládu, aby přiměla své partnery v Evropské unii k zásahu proti levnému dovozu oceli z Číny. Britské ocelářství se dostalo do těžké krize. Jenom letos ztratilo kvůli přetlaku nabídky na trhu zhruba pět tisíc pracovních míst. Britské hutě ale trápí i vysoké náklady na energii.

Evropští oceláři zaměstnávají ve více než 500 provozech dohromady 330 tisíc lidí

Eder, který je rovněž generálním ředitelem rakouského výrobce oceli Voestalpine, uvedl, že krize britského ocelářství představuje „záporný vzor“ pro širší evropské odvětví. Bojuje totiž s nákladovou strukturou, která není dlouhodobě konkurenceschopná.

Evropští oceláři zaměstnávají ve více než 500 provozech dohromady 330 tisíc lidí. Celková kapacita se pohybuje mezi 200 miliony a 210 miliony tun, napsal také britský list.

K celosvětovému přebytku oceli přispěl pomalejší hospodářský růst a zpomalování čínské ekonomiky. Nadbytečnou kapacitu experti odhadují na až 600 milionů tun ročně, přičemž 300 tun je v Číně.