Excalibur chce VOP Šternberk. Pronajmout a pak i koupit

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: excaliburarmy.com

Továrnu státní zbrojovky VOP 026 ve Šternberku, která se v poslední době potýká s úbytkem zakázek, si chce pronajmout firma Excalibur Army. Ta už dříve koupila vojenský opravárenský podnik v Přelouči. O hledání privátního vlastníka rozhodla minulý měsíc dozorčí rada VOP 026. Ministerstvo obrany si ponechá pouze provozy v Novém Jičíně.

„V současné době jednáme s ministerstvem o pronájmu. Pokud by se někdy v budoucnu rozhodlo o prodeji, měli bychom zájem o účast ve výběrovém řízení,“ řekl deníku E15 majitel Excaliburu Jaroslav Strnad.

Excalibur je největším zadavatelem zakázek pro vojenskou divizi továrny. Jde především o opravy motorů a převodovek pozemní techniky. „Naším zájmem je, aby podnik nadále fungoval jako náš kvalitní subdodavatel. K tomu je nezbytné udržet v něm zaměstnanost, protože tým kvalifikovaných pracovníků ve Šternberku je nenahraditelný,“ zdůraznil Strnad.

Vedle Excaliburu, který na letošním veletrhu IDET zaujal vylepšenou samohybnou houfnicí Dana odpovídající současným požadavkům vojáků, je podle informací deníku E15 ve hře ještě jeden vážný zájemce.

Za urychlené řešení situace se přimlouvá bývalý ředitel VOP 026 Jiří Hynek, který je zároveň prezidentem Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR. „Při volbě dalšího postupu je třeba mít na zřeteli především uchování výrobních schopností a udržení zaměstnanosti ve Šternberku. Zatím jde vše příliš pomalu, což podnik poškozuje,“ řekl Hynek.

V současnosti není jasné, jaký osud potká výzkumné ústavy v Brně, Slavičíně a Vyškově, které pod VOP 026 spadají.

Šternberská zbrojovka, jež pro armádu opravuje a modernizuje pásová a kolová obrněná vozidla, je po LOM Praha druhou firmou stoprocentně vlastněnou rezortem obrany, kterou čeká privatizace.

Snahou ministerstva bude, aby všech 270 zaměstnanců nebo alespoň převážná většina z nich nepřišla o práci. Odborová organizace se ale podobně jako Hynek obává, že proces pronájmu či privatizace se bude zbytečně prodlužovat, což podle ní způsobí odchod řady lidí. I odboráři proto chtějí, aby byl zájemce nalezen co nejdříve. Zakázky od armády mají ve Šternberku do konce října, výrobu pro civilní sektor pak na příštích šest měsíců.

O sloučení VOP 025 a VOP 026 pod hlavičkou šternberského podniku rozhodla vláda loni na podzim. Skutečnost je ale podle odborů taková, že Nový Jičín „odsává“ ze Šternberka zakázky. „Z pohledu odborů dochází ke koncentraci výroby, vytváření pracovních příležitostí, rozhodujícím investicím a realizaci obchodů ve formálně zaniklém VOP 025,“ napsal v dopise ministrovi obrany Alexandru Vondrovi šéf šternberských odborů Petr Tušinovský. I všechny rozhodující manažerské pozice byly podle něj obsazeny lidmi z Nového Jičína. „Kroky současného vedení si vyhodnocujeme tak, že dochází k reálnému ohrožení všech zaměstnanců podniku,“ dodal Tušinovský.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.