Exxon znal vliv člověka na klima desítky let. Závěry svých vědců zlehčoval

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Varodrig via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Interní dokumenty největší ropné firmy světa ExxonMobil ukazují, že společnost na konci 70. let financovala výzkum příčin a důsledků globálního oteplování. Po zjištění, že k němu lidstvo příspívá spalováním fosilních paliv, se ale rozhodla deklarovat, že mezi vědci o tom neexistuje jednoznačná shoda. Prezidentští kandidáti Demokratické strany nyní volají po vyšetřování firmy. Precedentem má být tažení proti tabákovým společnostem za zlehčování zdravotních rizik kouření.

„V otázce globálního oteplování existuje všeobecná vědecká shoda na tom, že nejpravděpodobnějším způsobem, jak k němu lidstvo přispívá, je spalování fosilních paliv,“ cituje investigativní projekt Inside Climate News vyjádření vědeckého pracovníka Exxonu. Tato slova určená vedení firmy zazněla již v roce 1977 a Exxon ještě několik dalších let výzkum v této oblasti financoval.

Na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let například vyčlenil milion dolarů na tříleté zkoumání schopnosti oceánů pohlcovat oxid uhličitý. V říjnu 1982 pak šéf výzkumu a vývoje ve společnosti Exxon Edward E. David prohlásil na výročním vědeckém sympoziu, že „jen málo lidí pochybuje o tom, že se svět vydal na energetický přechod od závislosti na fosilních palivech směrem k využívání mixu obnovitelných zdrojů nepřispívajících k akumulaci oxidu uhličitého v atmosféře.”

Jedinou otázkou podle něj zbývalo, jak rychle k tomu dojde. Její zodpovězení mimo jiné také souviselo s tím, jak rychle by těžařský obr Exxon přišel o svůj hlavní zdroj příjmů.

V následujících letech ale podle zjištění listu LA Times firma zaujala takové stanovisko, které se snaží závažnost daných zjištění mírnit. V rámci nové firemní strategie měl Exxon zdůrazňovat „nejistotu ohledně vědeckých závěrů ve věci zhoršování skleníkového efektu“ a volat po „vyváženém“ přístupu vědců k problematice. To s ohledem na následné aktivity firmy znamenalo zpochybňovat závažnost dosavadních zjištění.

Přečtěte si:

Této strategie se Exxon držel i po roce 1995, kdy Mezivládní panel pro změny klimatu (IPCC) došel k závěru, že ke globálnímu oteplování činnost lidstva nejen přispívá, ale s více než padesátiprocentní pravděpodobnostní jej i způsobuje.

Vedení Exxonu nicméně podle listu The Guardian zastávalo nadále zdrženlivý postoj, podle něhož „je velmi nepravděpodobné, že by na nárůst teploty v polovině 21. století mělo výrazný vliv to, zda budou opatření proti vypouštění skleníkových plynů přijata nyní či za dvacet let.“

Až v roce 2001 společnost podle serveru Inside Climate News před svými akcionáři připustila, že oteplováními planety s sebou nese významná rizika pro civilizaci i ekosystém, přesto ale ještě o šest let později podpořila dvěma miliony dolarů organizace, které tyto závěry zpochybňují, zjistilli aktivisté z Greenpeace.

Popsané praktiky Exxonu nicméně mohou mít ještě výraznou dohru. Prezidentští kandidáti Demokratické strany Bernie Sanders a Martin O’Malley již vyzvali úřady k vyšetřování firmy.

Čeká ExxonMobil osud tabákových firem?

Pro jeho zahájení se vyslovila také Sharon Eubanksová, která před deseti lety úspěšně zastupovala americké ministerstvo spravedlnosti ve sporu s tabákovými společnostmi. „Výrobci cigaret aktivně popírali riziko kouření a zatajovali výsledky svých vlastních výzkumů, aby se tak vyhnuli regulacím a zachovali si dosavadní výši zisku,“ prohlásila. Výsledkem sporu bylo zpřísnění tabákové reklamy a finanční vyrovnání s úřady v celkové výši 206 miliard dolarů (5,1 bilionu korun).

ExxonMobil navíc ve své reakci na kauzu nijak nebagatelizuje svou podporu výzkumu globálního oteplovaní. „Skoro 40 let jsme transparentně a ve spolupráci s akademickými i vládními institucemi podporovali rozvoj vědy o klimatu,“ uvedla firma. Zveřejněné dokumenty jsou ale podle ní účelově vybrány a „chybně vyvolávají dojem, že výzkumníci v nich došli před desítkami let k definitivním závěrům.“

V současnosti je podle IPCC „extrémně pravděpodobné“, že globální oteplování způsobil člověk svoji činností. Stejný postoj deklarují i dvě stovky vědeckých institucí z celého světa včetně české Akademie věd.

Timothy Snyder: Muslimský svět je první obětí změn klimatu. Přijdou další „Sýrie“