Filipínci koupili španělskou výrobu brandy

Brandy

Brandy Zdroj: E15

Před pěti sty lety se Španělé v rámci výprav za kořením a zlatem vylodili na Filipínách. Skupina ostrovů, kterou pojmenovali po španělském králi Filipu II., se stala jedinou španělskou kolonií v Asii. Teď se karta obrací. Filipínská firma Emperador Distillers koupila dceřinou společnost španělské firmy González Byass, jednoho z nejstarších a největších španělských výrobců lihovin a vína.

Filipínci díky nákupu firmy Bodega San, výrobce brandy ze španělského města Jerez, získali značku San Bruno, její vinice v oblasti Jerez a širokou nabídku kvalitní, staré brandy. Emperador chce ze své firmy vytvořit globální impérium.

„Akvizice zvýší naši konkurenceschopnost,“ uvedl Winston Co, prezident Emperadoru. Jeho firma před měsícem oznámila, že utratí dalších 132 milionů dolarů za nákup vinic a dalších zásob brandy ve Španělsku.

Většina surovin, ze kterých se brandy vyrábí, pochází z krizí postiženého Španělska. Dává tedy smysl tam investovat, vysvětlil šéf Emperadoru. Filipíny se naopak těší ekonomickému růstu. Podle analytiků bude tamní ekonomika v příštích dvou letech jednou z pěti nejrychleji rostoucích na světě.

Levnější a lepší Emperador

Emperador Distillers je podle objemu největším výrobcem brandy na světě. Většinu produkce ale stále prodá na Filipínách. Loni to bylo přes 31 milionů devítilitrových beden, uvádí žebříček Drinks International’s Millionaires’ Club 2013. Firma McDowell’s z koncernu United Spirits’ je na druhém místě se svými 10,9 milionu beden.

„Pili jsme s kamarádem Emperador a on z legrace prohlásil, že až bude v důchodu, se svým skromným příjmem přejde z Fundadoru na Emperador, protože je mnohem levnější a chutná lépe,“ uvedl Filipínec Greg Castilla, který emigroval do Austrálie. Španělská brandy Fundador je dražší, protože se na ni vztahují dovozní cla a daně.

Emperador letos představil prémiový Emperador Deluxe, který se vyrábí a stáčí ve Španělsku. Tržbám firmy výrazně pomáhá odbyt v Číně a Thajsku.

Nejvíc ginu i brandy vyrábí Filipínci a Indové

„Emperador brandy a rum Tanduay jsou oblíbené nápoje místních. Malá lahev stojí 35 pesos (méně než 50 eurocentů) – což je ve srovnání s panákem lihoviny v britské hospodě za tři libry téměř zdarma. Místní lidé si často koupí lahev pití, led a se sklenicemi popíjejí na ulici,“ říká Angličan David James, který se na Filipínách usadil v roce 1995.

Emperador založil v roce 1980 Andrew Tan. Tehdy místnímu trhu dominoval gin. Teď je na špici brandy. „Skotsko už není největším výrobcem whisky, největší výrobci ginu a brandy nejsou Francouzi, Britové či Američané, ale Filipínci a Indové,“ všiml si Hamish Smith z Drinks International.

Jednašedesátiletý Tan původně prodával kuchyňské zařízení a snil o tom, že bude vlastnit obchod s potravinami. Jeho otec, dělník v továrně, emigroval i s rodinou z Číny, když byl Tan ještě chlapec. Teď je Tan třetím nejbohatším Filipíncem s majetkem 4,6 miliardy dolarů. Jeho holding Alliance Global drží podíly v potravinářství, realitách a herním průmyslu.

Autorka je členkou sítě GlobeReporter.org