Finanční krize brzdí růst vojenských výdajů

Americký "neviditelný" bombardér B-2

Americký "neviditelný" bombardér B-2 Zdroj: profimedia.cz

Spojené státy a evropské země omezují své výdaje do ozbrojených sil. Amádní výdaje Ruska, Číny a Indie napak dál rostou

Finanční krize zastavila v minulém roce růst globálních vojenských výdajů. Stockholmský mezinárodní ústav pro mírový výzkum (SIPRI) uvedl, že celkové výdaje na zbrojení loni vzrostly jen o 0,3 procenta

Postupný trend celkového omezování růstu armádních výdajů trvá již jedenáct let. Na druhé straně výdaje Ruska a Číny v minulém roce rostly mnohem více, než je průměr. Rusko tak předstihlo Francii a Británii a s výdaji 71,9 miliard dolarů se v žebříčku zemí s největšími výdaji na zbrojení posunulo na třetí místo. Ruské armádní výdaje loni meziročně vzrostly o 9,3 procenta. O 6,7 procenta zvýšila své výdaje Čína. S investicemi 143 miliard dolarů jí v žebříčku vojenských investic patří podle údajů SIPRI druhé místo.

Prvenství v armádních výdajích si drží USA se 711 miliardami dolarů. Přesto USA loni zaznamenaly růst výdajů jen o 1,2 procenta. Pro srovnání, evropské země loni investovaly 407 a meziročně výdaje prakticky stagnovaly.

Pro letošní rok mají v plánu výdaje meziročně snížit Německo, Francie, Brazílie, Indie, Británie a Spojené státy. Indie podle SIPRI nicméně oznámila že své vojenské výdaje zvýší v roce 2013 o 17 procent.

Letošní pokles armádních výdajů v USA přičítá SIPRI, zdlouhavým jednáním v Kongresu nad rozpočtem. Ústav očekává, že americké výdaje na ozbrojené síly budou i nadále klesat.