Firmy chtějí příští rok více investovat do techniky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15 Michael Tomes

Navzdory ekonomické nejistotě hodlají české malé a střední firmy příští roky investovat více než letos. Investice do rozvoje podnikání by měly vzrůst o 13 procent na téměř 17 miliard eur. Na jednu firmu tak připadnou investice ve výši necelých 78 tisíc eur. Zjistil to průzkum GE Money Bank v sedmi evropských státech, mezi které kromě Česka patří i Německo, Francie, Itálie, Polsko, Maďarsko a Velká Británie.

S proinvestovanou částku na jednu firmu se tuzemské podniky dostaly v žebříčku na třetí místo. Více hodlají investovat jen firmy v Polsku a Německu. Firmy chtějí dát peníze především do pořízení výrobního zařízení a modernizace vozového parku. Do výrobních zařízení hodlají podniky investovat v následujícím roce 7,8 miliardy eur, tedy o 22 procent více, než uváděly pro letošní rok. Nejvýrazněji se změna preferencí projevila u firemních automobilů, do nichž podniky hodlají investovat 5,4 miliardy eur. Mírný nárůst lze předpokládat také u nákupu softwaru a vybavení kanceláří, pouze u IT hardwaru by podle firemních plánů měly investice mírně poklesnout.

„Výsledky průzkumu naší mateřské společnosti z konce letošního roku nás mile překvapily. České firmy mají větší chuť investovat do nového vybavení v roce 2013, než jak udávaly pro letošní rok. Nejisté ekonomické prostředí a klesající průmyslové objednávky však mohou reálnou úroveň investic oproti očekáváním mírně redukovat,“ říká Petr Gapko, hlavní ekonom GE Money Bank.

Do čeho chtějí firmy příští rok investovat

Firmy chtějí investovatFirmy chtějí investovat | ge money

Mezi hlavní důvody zamýšlených investic uvedlo šest z deseti firem modernizaci současného vybavení pro zvýšení efektivity a produktivity, necelá polovina dotázaných chce řešit zastarávání stávajícího zařízení a čtvrtina rozšíření výrobních kapacit. Největší překážkou investic je pro čtyři z deseti firem nejisté ekonomické prostředí a pro čtvrtinu nedostatek dostupných finančních prostředků.

Obojí vnímají silněji mikropodniky s 2 až 9 zaměstnanci, nejistou ekonomiku považuje za bariéru polovina z nich a nedostatek dostupných peněz brání investovat 40 procentům těchto podniků. Větší firmy s 50 až 250 zaměstnanci se potýkají s nedostupnými penězi jen ve 13 procentech případů. Každý šestý podnik si stěžuje na přílišnou byrokracii při získávání finančních prostředků.