Gazprom Ukrajině vystavil první měsíční účet: chce 1,66 miliardy dolarů

Centrála Gazpromu

Centrála Gazpromu Zdroj: Thawt Hawthje

Ruský Gazprom chce po Ukrajině předem 1,66 miliardy dolarů za červnové dodávky zemního plynu. Státem ovládaný ruský podnik již v pondělí potvrdil, že dodávky suroviny na Ukrajinu zastaví, pokud peníze za plyn nedostane napřed. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes kontroval prohlášením, že Rusko jeho zemi při anexi Krymu ukradlo přes dvě miliardy kubických metrů plynu a celé ropné společnosti.

Podmínky platby předem, se kterými Gazprom seznámil ukrajinskou státní energetickou společnost Naftogaz, se opírají o smluvní závazek dodávat Ukrajině 114 milionů krychlových metrů plynu denně, tedy celkově 3,4 miliardy krychlových metrů suroviny za měsíc.

Vzhledem k počtu volných dní by Naftogaz tuto fakturu měl uhradit do 2. června a počínaje 3. červnem bude podnik dostávat plyn pouze v objemech, za které zaplatil, uvedl mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov. Při ceně 485 dolarů za tisíc krychlových metrů tak Ukrajina za očekávaný červnový odběr plynu musí zaplatit 1,658 miliardy dolarů. Naftogaz se k tomu odmítl vyjádřit.

Vitalij Markelov z vedení Gazpromu již dříve během dne sdělil, že Kyjev potřebuje víc plynu, aby se vyhnul problémům v zimě. V zásobnících by prý měl mít celkově 18,5 miliardy krychlových metrů, dvojnásobek současného množství.

Plyn jako zbraň

Ukrajinský premiér Jaceňuk dnes v Bruselu zdůraznil, že Moskva musí přestat používat zemní plyn jako nový typ nekonvenční zbraně. Kyjev je prý přesto připraven urychleně zaplatit ruskému Gazpromu své nedoplatky za odebraný zemní plyn, ruská strana ale musí uznat dříve domluvenou a nyní Ruskem odmítanou cenu 268,5 dolaru za 1000 metrů krychlových.

„Ale nejdříve musíme podepsat dohodu, teprve pak se bavit o nedoplatcích,“ poznamenal ukrajinský premiér s tím, že Kyjev je připraven k tržnímu chování. Kyjev už také Moskvu upozornil, že pokud nebude rychle dosaženo dohody, obrátí se Ukrajina na arbitrážní soud ve Stockholmu.

„Ukrajina je nedoplatky připravena zaplatit, pokud Rusko bude hrát podle pravidel ohledně ceny, kterou po Ukrajině žádá. To je důležité a dohoda by měla být do konce května,“ podpořil Jaceňuka na společné tiskové konferenci také předseda Evropské komise José Barroso.

Rusko ukradlo Ukrajině majetek

Podle Jaceňuka Rusko při obsazení Krymu zabavilo ukrajinský majetek včetně státem vlastněných ropných a plynárenských společností. „Ukradli přes dvě miliardy kubických metrů ukrajinského plynu, ukradli naše těžní pole, ukradli naše společnosti, ukradli naše vrty na pevnině i na moři. Uvidíme se s Ruskem u soudu,“ upozornil Jaceňuk.

Společnost Černomorněftěgaz, o které Jaceňuk hovořil, se v pondělí ocitla mezi prvními dvěma firmami z Krymu, kterým EU zmrazila jejich evropská aktiva poté, co byla tamními úřady vyvlastněna.