Hlubinná těžba uhlí v povrchových dolech se rozmáhá

Důl Nástup Tušimice

Důl Nástup Tušimice Zdroj: Euro Martin Pinkas

Severočeské těžařské firmy se pouštějí do těžby hnědého uhlí, které by při konvenčním způsobu dobývání zůstaly v zemi. Letos v létě dostala zelenou Severní energetická k hlubinné těžbě milionu tun uhlí z bočních svahů lomu ČSA. To potřebuje pro svou elektrárnu Chvaletice. Nyní se o povolení stejné metody těžby snaží Severočeské doly, které patří ČEZ. S tím rozdílem, že z podzemí na okraji dolu Nástup Tušimice hodlají na povrch dostat 16 milionů tun uhlí.

„Využijeme uhlí, s nímž se dříve nepočítalo. Hlubinná metoda nám umožní selektivní těžbu paliva podle potřeb elektráren a tepláren,“ říká Vladimír Budínský, člen představenstva Severočeských dolů. Firmě jde o kvalitnější a výhřevnější uhlí, které se v bočních svazích skrývá. Hodnotu uhlí lze podle dat z výroční zprávy odhadnout na více než sedm miliard korun.

Severočeské doly už spustily posuzování vlivu hlubinné těžby na životní prostředí (EIA). „O povolení k hornické činnosti zatím firma nepožádala. Nejdříve musí dokončit proces EIA,“ říká mluvčí Českého báňského úřadu Bohuslav Machek.

Ročně by ze slojí ve svahu, za nímž stojí město Chomutov, měla firma vytěžit 1,15 milionu tun uhlí. „Těžbu bychom chtěli zahájit na přelomu let 2016 a 2017,“ říká člen představenstva Vladimír Budínský. Hlubinnou těžbou by se neměla zvýšit celková těžba. Kvalitnější uhlí z bočních svahů se bude míchat s méně výhřevnějším uhlím dobývaným povrchově. Díky hlubinné těžbě bude moci ČEZ déle zásobovat své modernizované elektrárny Tušimice a Prunéřov.

Celkovou těžbu z dolu Tušimice, která může dosáhnout až 13,5 milionu tun za rok, hlubinné dobývání nezvýší. „Celkové roční množství uhlí z dolu Tušimice se do budoucna sníží, protože modernizované elektrárny Tušimice a Prunéřov mají díky vyšší účinnosti a po roce 2016 i kvůli nižšímu instalovanému výkonu nižší celkovou spotřebu paliva,“ dodává Budínský.

Povrchové dobývání končí kolem roku 2022

Pro Severní energetickou je hlubinná těžba důležitá, protože povrchové dobývání skončí už kolem roku 2022, pokud vláda neprolomí územní limity těžby. Naopak důl Tušimice má dost uhlí, aby vydržel za rok 2040. Hlubinnou těžbou se jeho životnost prodlouží. „Před udělením povolení k hornické činnosti budou muset Severočeské doly prokázat, že zvolená metoda chodbicování nenaruší stabilitu závěrných svahů,“ vysvětluje Bohuslav Machek, mluvčí Českého báňského úřadu.

Dražší hlubinná těžba se rozmáhá paradoxně ve chvíli, kdy je na českém trhu v podstatě nadbytek uhlí, což bude držet jeho ceny na uzdě. Například některé teplárny nahrazují domácí hnědé uhlí dovozem levného méně kvalitního černého uhlí. I když ještě nedávno teplárny tvrdily, že černé uhlí nemůže hnědé uhlí nahradit, nyní se ukazuje, že moderní kotle spoluspalování obou druhů paliva umožňují. Navíc Energetický a průmyslový holding začal dovážet ze svých německých dolů hnědé uhlí pro svou elektrárnu Opatovice.