České zbrojovce loni stouply tržby i zisk

Česká zbrojovka

Česká zbrojovka Zdroj: ctk

Česká zbrojovka
Česká zbrojovka
Ředitel České zbrojovky Lubomír Kovařík
Ředitel České zbrojovky Lubomír Kovařík
Ředitel České zbrojovky Lubomír Kovařík
6
Fotogalerie

Holding CZG - Česká zbrojovka Group SE, který je jedním z nejvýznamnějších evropských výrobců ručních palných zbraní, vykázal za loňský rok tržby 5,96 miliardy korun. Meziročně mu vzrostly o 11,6 procenta, v roce 2018 činily 5,34 miliardy korun. Skupina loni zaznamenala čistý zisk 734 milionů korun, meziročně jí vzrostl o 29,1 procenta.

Ukazatel EBITDA ve srovnání s rokem 2018 hodlingu vzrostl o 20,4 procenta na 1,34 miliardy korun. „CZG dosáhla v loňském roce výborných výsledků a rostla ve všech klíčových finančních ukazatelích. Tento růst je pro nás mnohem zásadnější, uvážíme-li, že výsledky v segmentu ručních palných zbraní a taktického vybavení samy o sobě překonaly výsledky roku 2018, jež zahrnovaly také segment automobilové a letecké výroby,“ uvedl prezident CZG Lubomír Kovařík.

Letos v lednu podle něj holding vyčlenil výrobu komponentů pro automobilový a letecký průmysl mimo skupinu, aby zefektivnil oba provozy a napomohl účinnějšímu rozvoji těchto dvou velmi odlišných průmyslových segmentů. V porovnání s rokem 2018 rostly loni tržby CZG na všech klíčových trzích, především v USA, Evropě včetně České republicky a Asii. Z hlediska výnosů byl pro holding i nadále nejdůležitější americký trh. V roce 2019 CZG vyvážela zbraně do více než 90 zemí světa.

Loni CZG oznámila záměr vybudovat nové výrobní a distribuční sídlo v americkém městě Little Rock ve státě Arkansas. „Jedná se o součást strategického plánu CZG vytvořit silnou výrobní základnu ve Spojených státech a vstoupit na trh dodávek pro federální bezpečnostní složky. Zahájení výroby je očekáváno do konce roku 2021. Nový závod má navýšit kapacitu produkce skupiny a pomoci získat více obchodních příležitostí na americkém trhu,“ uvedli zástupci holdingu v tiskové zprávě.

Skupina vyrábí ruční palné zbraně pro ozbrojené složky, osobní obranu, lov, sportovní střelbu a další civilní využití. Součástí holdingu je závod Česká zbrojovka z Uherského Brodu na Uherskohradišťsku, dále do něj patří například společnosti CZ-USA, Zbrojovka Brno, 4M Systems nebo CZ Export. Skupina zaměstnává přibližně 1600 lidí v České republice, USA a Německu. Značka Česká zbrojovka má více než osmdesátiletou historii.