Indie chce ruské protiraketové systémy, zaplatí 4,5 miliardy dolarů

Protiraketový systém S-400

Protiraketový systém S-400 Zdroj: Соколрус via Wikimedia Commons (CC BY SA 4.0)

Indický premiér premiér Naréndra Módí odjel do Moskvy mimo jiné dojednat největší armádní obchod mezi oběma zeměmi v tomto století. Indičtí armádní nákupčí již odsouhlasili nákup pěti jednotek protiraketové a protiletecké obrany S-400. Očekávají, že stát za ně zaplatí kolem 4,5 miliardy dolarů (přes 111 miliard korun), přestože cena ještě bude předmětem vyjednávání.

„Indické ozbrojené složky se tak dokáží lépe vypořádat s více cíli najednou, a to navíc na dlouhou vzdálenost,“ popisuje pro agenturu Bloomberg analytik firmy PwC Anurag Garg přínosy S-400.

„Pomůže obnovit strategickou rovnováhu mezi Čínou a Indií. Ta navíc získá solidní možnost obrany před pákistánskými stíhačkami a balistickými střelami,“ dodává Garg. Podle Jona Grevatta z analytické společnosti IHS Jane’s patří S-400 mezi „korunní šperky“ ruského zbrojařského průmyslu.

Hodnota dodávek armádního vybavení do Indie

Svou logiku má navíc i skutečnost, že tento „klenot“ získá právě Indie. „Rusko s ní udržuje velmi silné partnerství, o kterém mohou Spojené státy jen snít. Objem prodejů amerických zbraňových systémů do Indie může dočasně růst a pak zase opadnout, jenže dodávky z Ruska zůstanou stabilní kvůli velkému množství probíhajících společných projektů obou zemí,“ vysvětlil analytik.

Módí plánuje, že jeho země na modernizaci armády vynaloží 150 miliard dolarů (3,7 bilionu korun), z čehož by mohla částečně těžit právě i ruská ekonomika zmítaná recesí.

Výsledkem Módího státní návštěvy Ruska by mělo být dohodnutí zakázek v hodnotě kolem sedmi miliard dolarů (173 miliard korun), uvedl poradce ruského ministerstva obrany Konstantin Makienko. Představitelé obou zemí mají dále jednat o spolupráci v oblasti jaderné energetiky či těžbě ropy a uhlí.

Podívejte se na protivzdušný systém S-400 v akci. Rusko jej nasadilo v Sýrii