Investice do zelené energie brzdí, výjimkou je Německo a Japonsko

Větrné elektrárny na moři u Skotska

Větrné elektrárny na moři u Skotska Zdroj: profimedia.cz

Investice do „zelené“ energie ve světě klesají. V letošním prvním čtvrtletí propadly v meziročním srovnání o 22 procent a sestoupily na nejnižší úroveň za čtyři roky. Hlavním důvodem poklesu je podle agentury Bloomberg omezování vládních subvencí do nákladných obnovitelných zdrojů. V Německu a Japonsku ale investice do alternativní energie zatím dále rostly.

V prvních třech měsících tohoto roku se investice do obnovitelných zdrojů, energetických úspor a „chytrých“ energetických technologií snížily na 40,6 miliardy dolarů (asi 800 miliard korun). To byl nejnižší čtvrtletní objem od roku 2009, vyplývá z dat výzkumné firmy Bloomberg New Energy Finance.

„V posledních 18 měsících jsme zaznamenali ukončení řady významných subvenčních programů zahájených po finanční krizi,“ řekl k údajům šéf firmy Michael Liebreich.

USA zatím neprodloužily program subvencí, což brzdí zejména investice do větrné energie. Třeba Bulharsko a Rumunsko už představilo plán omezení podpory i stávajících projektů, nejistý je vývoj subvencí i v zelené energii dosud nakloněném Německu.

Klesly i investice do malých „domácích“ elektráren s výkonem do jednoho megawattu – konkrétně o 8 procent na 18,5 miliard dolarů.

V USA investice klesají víc než v Evropě

Výrazně klesly investice do „čisté“ energie ve Spojených státech – propadly se o 54 procent na 4,5 miliardy dolarů.

V Evropě se snížily o 25 procent na 13,4 miliardy dolarů, z toho ve Španělsku spadly o 96 procent, v Itálii o 61 procent a ve Francii o třetinu. Trendu se vymyká Německo, kde zelené investice pokračovaly v růstu - stouply o osm procent. Výrazně se projevila investice ve výši téměř 2 miliardy dolarů do větrného parku Butendiek v Severním moři.

V Číně investice do alternativní energie zaznamenaly pokles o 15 procent na 8,8 miliardy dolarů. Výrazně ale vzrostly v Japonsku, které po havárii elektrárny Fukušima před dvěma roky odstavilo všechny své jaderné elektrárny. Díky tomu se ve zbytku Asie bez zahrnutí Číny a Indie investice zvýšily o 47 procent na rekordních 10,1 miliardy dolarů.