Jaderné palivo se v Česku vyrábět nebude. Kvůli bezpečnosti

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: IAEA, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky nepočítá s vybudováním závodu na výrobu jaderného paliva v Česku. Důvodem podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) byly otázky spojené s národní bezpečností. Strategický materiál navazuje na aktualizovanou energetickou koncepci a vláda by se jím měla zabývat 3. června.

„Někteří měli pocit, že to ohrožuje národní bezpečnost České republiky, tak jsme to vypustili. Bylo to okrajové téma,“ řekl Mládek. Doplnil, že strategický plán vznikající ve spolupráci s ministerstvem financí obsahuje především záměr stavět jaderné bloky a přibližuje způsob výstavby. Zajistit by ji měla pravděpodobně dceřiná firma ČEZ.

Obavy o národní bezpečnost ve spojení se závodem vyjádřilo například ministerstvo obrany, uvedl. „Podotýkám, že jediné, co jsme v plánu měli, že se udělá studie, jestli by to nebyl dobrý nápad,“ řekl k případné výstavbě závodu na palivo Mládek.

Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky, jehož projednávání vláda nedávno přerušila, navazuje na aktualizaci státní energetické koncepce schválené v minulém týdnu. Z té vyplývá, že hlavním zdrojem výroby energie v Česku budou jaderná energetika a obnovitelné zdroje. Představitelé vlády se také již dohodli na tom, že nebudou garantovat výkupní ceny elektřiny z nových zdrojů.

Dukovany se zřejmě na dva roky zastaví

Mládek zopakoval, že příprava počítá s dostavbou až dvou bloků v Temelínu a dvou v Dukovanech. Pravděpodobnější je ale to, že přibude po jednom bloku v obou lokalitách, jako první v Dukovanech kvůli dřívějšímu uplynutí životnosti tamních zdrojů. „S vysokou mírou pravděpodobnosti díky regulaci Evropské unie bude jaderná elektrárna v Dukovanech odstavena mezi roky 2035 a 2037, tedy v době, kdy reaktorům vyprší 50 let,“ zmínil ministr. Optimistický odhad podle něj předpokládá fungování současných reaktorů až 60 let.

Ministr také upřesnil, že dceřiná společnost ČEZ by v případě rozhodnutí o dostavbě jednala s dodavatelem technologie, který by mohl být spoluvlastníkem dceřiné firmy až do 49 procent. To má zabránit neúměrnému prodlužování a prodražování stavby.