Jaderný projekt ČEZ na Slovensku je mrtvý

Zátěžové testy Jaderné elektrárny Temelín

Zátěžové testy Jaderné elektrárny Temelín Zdroj: Profimedia.cz

Plán, že se společnost ČEZ odpíchne od stavby jaderných elektráren v Česku k projektu na Slovensku, je mrtvý. Podle informací deníku E15 nejde o to, že by ČEZ na stavbu dalšího bloku v Jaslovských Bohunicích neměl a nesehnal peníze. Firma však soustředí většinu svých budoucích finančních zdrojů na dostavbu Temelína – projekt za více než 200 miliard korun.

ČEZ zatím od minimálně stomiliardového slovenského projektu, na němž se podílí 49 procenty, neodstoupil. „Pracujeme na studii proveditelnosti,“ uvedl mluvčí elektrárenské jedničky Ladislav Kříž. Ale to podle dalších informací neznamená, že by chtěl ČEZ později v projektu pokračovat. Ani slovenský stát, který je prostřednictvím společnosti Javys majoritním vlastníkem společného podniku pro nový blok, podle všeho s účastí ČEZ nepočítá. Už dříve to naznačil slovenský premiér Robert Fico.

Se stavbou nového jaderného zdroje na Slovensku se počítalo i v temelínském tendru společnosti ČEZ. Jeho vítěz mohl podle původních představ získat opci i na Jaslovské Bohunice. To se však ukázalo jako nereálné.

Expert Svazu průmyslu Jaroslav Míl, který má zkušenosti z manažerských postů v ČEZ i slovenských elektrárnách, se dokonce domnívá, že se projekt v Jaslovských Bohunicích nebude realizovat vůbec. „Nevím, kdo by ho financoval,“ řekl Míl.

Peníze nazbyt v situaci, kdy Slovensko po dostavbě jaderné elektrárny v Mochovcích dosáhne přebytku elektřiny, nebude mít podle Míla ani slovenský stát. Míl dále upozorňuje, že Robert Fico se v podobných případech nerad vzdává státní manažerské kontroly, což by pro ČEZ také nebylo výhodné. Podle původní smlouvy se měly společnosti Javys a ČEZ na řízení projektu podílet stejným dílem.

Jisté není ani to, zda se společnosti ČEZ podaří postavit další dva bloky jaderné elektrárny v Temelíně. Ministerstvo průmyslu proto podle britského vzoru navrhuje systém garantovaných výkupních cen elektřiny z nových bloků. Úřad Martina Kuby upozorňuje, že nejde o klasickou dotaci státu, ale o takzvaný kompenzační mechanismus, kdy by za určitých okolností naopak do „společného měšce“ přispíval provozovatel elektrárny – tedy ČEZ s případným partnerem. Přesto není jisté, zda tento návrh projde.

ČEZ chce postavit na Slovensku jadernou elektrárnu

ČEZ postaví reaktory na Slovensku

Ale ani případné zastavení projektu v Temelíně by podle všeho neznamenalo návrat ČEZ k plánům v Jaslovských Bohunicích. Představa, že by ČEZ nestavěl jaderné bloky v Česku, ale v zahraničí ano, se jeví nereálně. Tím spíše, že za vlády Petra Nečase začal stát jako majoritní akcionář tlačit firmu k tomu, aby se ještě více soustředila na domácí trh.