Japonské automobilky o polovinu sníží výrobu v Číně

Na jednom z neobydlených ostrovů, které jsou předmětem sporu, se dnes krátce vylodili dva Japonci. K souostroví se přiblížili na gumovém člunu a zbytek doplavali. Peking vylodění označil za provokaci a předložil Tokiu oficiální stížnost. "Nezákonné přistání japonských stoupenců pravice na čínském souostroví Tiao-jü bylo velmi závažnou provokativní akcí, která porušila čínskou územní suverenitu," uvedl mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chung Lej ve svém prohlášení.  (Foto ČTK)

Na jednom z neobydlených ostrovů, které jsou předmětem sporu, se dnes krátce vylodili dva Japonci. K souostroví se přiblížili na gumovém člunu a zbytek doplavali. Peking vylodění označil za provokaci a předložil Tokiu oficiální stížnost. "Nezákonné přistání japonských stoupenců pravice na čínském souostroví Tiao-jü bylo velmi závažnou provokativní akcí, která porušila čínskou územní suverenitu," uvedl mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chung Lej ve svém prohlášení. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Tisíce Číňanů dnes opět vyšly do ulic, aby se zúčastnily protijaponských protestů. Demonstrace pokračují už několik dní kvůli rozdmýchanému napětí kolem sporných ostrovů ve Východočínském moři a přiměly stovky japonských firem v Číně zastavit provoz. (Foto ČTK)
Dnes si ale Číňané připomínají i 81. výročí takzvaného Mukdenského incidentu, který byl záminkou k japonské invazi do Mandžuska před druhou světovou válkou.  (Foto ČTK)
Japonské velvyslanectví v Pekingu dnes znovu oblehly tisíce nespokojenců, kteří na zastupitelskou misi házeli láhve s vodou, vajíčka a jablka, mávali čínskými vlajkami, skandovali protijaponská hesla a požadovali bojkot japonského zboží. "Vyhlaďte všechny japonské psy," stálo na jednom z transparentů, které třímali demonstranti před ambasádou, již chrání čínská pořádková policie.  (Foto ČTK)
Obdobné protesty se konaly v Kuang-čou, Wen-čou, Šanghaji a dalších městech. V mnoha provinciích se v 09:18 místního času (03:18 SELČ) rozezněly sirény připomínající výbuch na japonské železniční trati nedaleko Mukdenu v Mandžusku z 18. září 1931, který provedli japonští vojáci, ale svedli ho na disidenty. Incident měl ospravedlnit následnou vojenskou invazi do Mandžuska.  (Foto ČTK)
Stávající nepokoje jsou největšími protijaponskými demonstracemi od roku 2005 a vyvstaly z rozhodnutí japonské vlády odkoupit tři z pěti největších ostrovů ve sporném souostroví, které Japonsko nazývá Senkaku a Čína Tiao-jü, od japonského soukromého vlastníka.  (Foto ČTK)
10
Fotogalerie
Japonské automobilky Toyota, Honda a Nissan hodlají snížit výrobu v Číně o zhruba polovinu. Důvodem je nepřátelský postoj Číňanů k Japonsku kvůli územnímu sporu. Informoval o tom dnes japonský podnikatelský list Nikkei.

Minulý měsíc se v Číně konala řada protijaponských demonstrací. Protesty se místy zvrhly v násilí, rabování a zapalování obchodů. Za protesty stojí spor kolem neobydlených ostrovů, na něž si činí nárok jak Peking, tak Tokio.

OBRAZEM: Protijaponské demonstrace v Číně

Největší japonská automobilka Toyota v září podle zdroje agentury Reuters zaznamenala pokles prodeje na čínském trhu o zhruba 40 procent na 50 tisíc vozů.

Nissan zruší noční směnu ve všech svých místních továrnách na osobní automobily. Toyota a Honda zpomalí výrobní linky a zkrátí pracovní dobu svých čínských zaměstnanců. Mazda zastavila své továrny již dva dny před právě končícím obdobím několika státních svátků. Mluvčí automobilky, uvedl, že nyní továrny opět běží, odmítl ale sdělit jakékoli podrobnosti. Čínská produkce Suzuki je podle mluvčího na stené úrovni jako před svátky.

Pokles poptávky po japonských automobilech v Číně podpořil prodej zahraničních konkurentů. Největší jihokorejská automobilka Hyundai Motor v září například zvýšila prodej na čínském trhu o 15 procent na více než 84 tisíc vozů.

Čína v roce 2009 díky silnému růstu prodeje vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa. Přední světové automobilky se snaží expanzí v Číně a na dalších rozvíjejících se trzích kompenzovat slabší poptávku ve vyspělých zemích.

Sporné ostrovy nazývané v japonštině Senkaku a v čínštině Tiao-jü kontroluje od roku 1895 Japonsko. Souostroví je samo o sobě pusté, okolní vody jsou ale bohaté a ryby a předpokládá se, že ukrývají ložiska zemního plynu. Japonská vláda ostrovy nedávno odkoupilo od soukromých majitelů, v Číně proti tomu následně vypukly protesty.