Japonsko chce podpořit vojenský průmysl, zvažuje vývoz do Indie

Japonský vojenský transportní letoun Kawasaki XC-2

Japonský vojenský transportní letoun Kawasaki XC-2 Zdroj: CC BY-SA 3.0: Hunini - Wikimedia Commons

Japonská vláda zvažuje podporu exportu letadel navržených pro vojenské účely. Znamenalo by to přehodnocení dosud uplatňovaného pravidla o nevyvážení zbraní. Krok by zapadal do snahy premiéra Šinza Abeho ukončit ryze pacifistickou orientaci země a hrát větší úlohu v globální rovnováze sil. Prodej citlivého materiálu například do Indie by však patrně ještě zhoršil vztahy císařství s Čínou.

Nebránit nadále zbrojnímu vývozu doporučuje i poradní panel premiéra. Změna by otevřela důležité trhy japonským producentům a přinesla hospodářské oživení. První výrobky, které by se mohly dostat za hranice, přitom nejsou příliš kontroverzní. Jde o nákladní letadla C-2 od společnosti Kawasaki Heavy Industries a obojživelné stroje firmy ShinMaywa Industries US-2, určené pro pátrací a záchranné operace.

Kawasaki věří, že by v příští dekádě mohla v Asii a Africe získat až 300 objednávek. ShinMaywa míní, že na globálním trhu je v současnosti prostor pro sto obojživelných letadel, a chce se utkat o zakázky. Hlavním zájemcem o US-2 je nyní Indie. „Naši představitelé se ještě nerozhodli, jelikož zvažují, jak dalece by bylo vhodné pro naše podmínky,“ řekl Reuters nejmenovaný zdroj z indického ministerstva obrany.

Některá média tvrdí, že nevýhodou japonského stroje v porovnání s konkurencí je cena. Pozice výrobce by se ale mohla vylepšit, pokud se podaří přesvědčit Japonskou banku pro mezinárodní spolupráci o tom, aby kupcům poskytla úvěry s nízkým úrokem.

Japonsko se už dříve pohybovalo na hraně zbrojního zákazu. V rámci rozvojového programu napomohlo vývozu plavidel pro pobřežní hlídku na Filipíny a do Indonésie. Bylo to možné jen po ujištění příjemců, že budou určena pouze k potírání pirátství a terorismu, a po souhlasu USA.