Japonsko podpoří americké sankce – omezí nákup íránské ropy

ropa, ilustrační foto

ropa, ilustrační foto Zdroj: arabianoilandgas.com

Washingtonu se podařilo získat podporu Tokia pro sankce vůči Teheránu, související s jeho jaderným programem. Druhý největší odběratel íránské ropy omezí její nákup. Během návštěvy amerického ministra financí Timothyho Geithnera to oznámil jeho japonský protějšek Džun Azumi. Krok zřejmě Íránu způsobí další hospodářské problémy. Jeho riál přitom už kvůli dosavadním postihům během poslední doby výrazně propadl vůči dolaru.

Írán se v uplynulých dnech snažil zlehčit nové americké sankce, které mají omezit jeho příjem ze suroviny, a informace o plánech EU uvalit na něj ropné embargo. Teherán uvedl, že se těchto postihů nebojí. Další vážné problémy ho ale nyní čekají v Asii. Zhruba polovinu jeho ropy totiž odebírají tři státy – Čína, Japonsko a Indie. Zisky z přinejmenším prvních dvou jsou ohroženy.

„V posledních pěti letech jsme omezili objem dovozené ropy (z Íránu). Chceme podniknout konkrétní kroky k dalšímu snižování tohoto podílu, který nyní tvoří deset procent,“ prohlásil Azumi. Japonsko už v uplynulých dnech vyzvalo Saúdskou Arábii a Spojené arabské emiráty, aby mu dodaly více suroviny a výpadky tak nahradily.

Peking sice odmítá aktivitu USA vůči Teheránu podpořit, v poslední době však omezuje nákup íránské ropy kvůli hádce o termíny plateb. Analytici míní, že současného okolního tlaku na Írán jeho největší zákazník důsledně využije u jednacího stolu a bude žádat také slevy.

Vývoz íránské ropyVývoz íránské ropy

Čínský premiér Wen Ťia-pao na konci týdne navíc zavítá do arabských zemí, zejména do Saúdské Arábie, hlavního regionálního rivala Íranu. A ústředním tématem návštěvy bude nepochybně spolupráce v oblasti energetiky. Přestože Írán předseda vlády na své cestě vynechává, odborníci si myslí, že Čína bude chtít zachovat věrnost strategii spolupráce jak s Araby, tak s Peršany. “Čína chce hledět do budoucna. A až bude tato krize zažehnána, Írán bude velmi důležitý hráč,“ řekl listu The Washington Post Robin Mills, analytik dubajské Manaar Energy Consulting.

Otázka visí nad Indií. Nejmenovaný zdroj z indické vlády Reuters sdělil, že obchod s Íránem bude pokračovat. Podle dalšího zástupce země se však o postoji Dillí definitivně rozhodne příští týden, kdy indičtí vládní představitelé Írán navštíví. Budou tam jednat o způsobech platby v souvislosti s americkými sankcemi, které mají postihnout finanční instituce obchodující s íránskou centrální bankou. Indie v současnosti Teheránu za ropu platí prostřednictvím Turecka. Ankara ale naznačila, že její pomoc může skončit. Spekuluje se o tom, že by ji mohla zastoupit Moskva.

Zavést embargo bude pro EU těžké

Přestože především Francie urguje brzké zastavení dovozu ropy do unijních zemí, hlavní evropští odběratelé mohou postihy zbrzdit. Agentura Reuters uvedla, že italské, španělské a řecké firmy prodloužily na letošek s Teheránem většinu smluv. Země údajně prosazují až dvanáctiměsíční odklad, protože okamžitý přechod na jiné dodavatele by pro ně byl velmi nákladný. Někteří diplomaté tvrdí, že unijní ministři zahraničí by se na své schůzce 23. ledna mohli dohodnout na šestiměsíčním kompromisu.