Japonsko se pokusí snížit svou závislost na jádru

Dělníci ve Fukušimě instalují do moře betonové panely, které mají zabránit šíření radioaktivity v oceánu

Dělníci ve Fukušimě instalují do moře betonové panely, které mají zabránit šíření radioaktivity v oceánu Zdroj: reuters

Japonsku nezbývá nic jiného než snížit svou závislost na nukleární energii, míní premiér Naoto Kan. „Musíme zrušit plán, který počítá s tím, že budeme v roce 2030 na jaderné energii závislí z 53 procent,“ prohlásil včera. Předsedu vlády však zřejmě čeká tvrdý souboj s atomovou lobby. Císařstvím totiž v těchto dnech otřásá skandál kolem nukleární společnosti, která údajně nařídila svým zaměstnancům posílat do televize e-maily, zastávající se jádra.

Podle loni schváleného plánu mělo na ostrovech do roku 2030 vzniknout nejméně 14 nových reaktorů. Ministerský předseda, jehož práci v současnosti uznává jen 16 procent Japonců, však v tuto chvíli naslouchá spíše hlasu lidu. Podle posledního průzkumu si dvě pětiny obyvatel přejí snížení počtu jaderných provozů a pětina žádá jejich úplné zavření.

Podstatným problémem však je, že na jiné zdroje chudému Japonsku hrozí další problémy s nedostatkem
proudu. V současnosti totiž stojí dvě třetiny z 54 reaktorů, což má vážný dopad na automobilový a další průmysl.

Rozruch vzbudilo už oznámení vlády, že všechny elektrárny podrobí zátěžovým testům. Některé úřady plánovaly, že v reaktorech po právě provedených běžných kontrolách brzy obnoví provoz. Nové dvoukolové zkoušky by měly prověřit schopnost zaří zení přestát tsunami a podobné okolnosti. Zatím však není jasné, jak dlouho budou trvat, což vzbuzuje obavy zvlášť kvůli blížící se letní špičce v poptávce po elektřině.

Prvními znovuotevřenými reaktory měly zřejmě být dva bloky v elektrárně Genkai. Šéf firmy Kyushu Electric Company, která ji provozuje, údajně požádal zhruba stovku podřízených, aby do vládou pořádané televizní debaty zasílala zprávy na podporu provozu. Podle televizního zdroje tvořily tyto příspěvky zhruba
třetinu všech hlasů žádajících spuštění reaktorů. Kan chce nyní diskutovat o tom, zda je vůbec jaderný
byznys vhodným prostředím pro soukromý sektor, když s sebou přináší tak velká bezpečnostní rizika.