Japonsko spustí první jadernou elektrárnu od fukušimské katastrofy

Japonská jaderná elektrárna Sendai

Japonská jaderná elektrárna Sendai Zdroj: ctk/ap

V Japonsku se po více než čtyřech letech od katastrofy v elektrárně Fukušima vrátí do provozu první jaderný reaktor, a to navzdory odporu většiny obyvatel země vůči jaderné energii. Společnost Kyushu Electric Power oznámila, že v úterý restartuje první blok své jaderné elektrárny Sendai v jihozápadním Japonsku.

Při zemětřesení a přívalové vlně cunami v březnu 2011 selhalo v jaderné elektrárně Fukušima chlazení a v důsledku toho se zde roztavila jádra tří reaktorů. Únik radioaktivity si vynutil evakuaci téměř 100 tisíc lidí. Neštěstí bylo největší nukleární katastrofou od havárie ukrajinské jaderné elektrárny v Černobylu v roce 1986.

V důsledku katastrofy ve Fukušimě bylo odstaveno všech 48 komerčních jaderných reaktorů v Japonsku. Obnovení provozu v elektrárně Sendai na základě nových bezpečnostních pravidel zavedených po katastrofě ve Fukušimě již loni v listopadu schválil guvernér japonské prefektury Kagošima Juičiro Ito.

První blok elektrárny Sendai by měl v pátek začít vyrábět elektřinu a do konce srpna by měl dosáhnout plného výkonu. Japonská vláda prosazuje návrat k jaderné energii, ačkoli se proti němu podle průzkumů staví většina obyvatelstva.

Vláda si stanovila za cíl, aby jaderné elektrárny do roku 2030 pokrývaly více než pětinu energetických potřeb země. „Věříme, že pro naši energetickou politiku je důležité prosazovat restartování reaktorů, které jsou považovány za bezpečné,“ řekl vládní mluvčí Jošihide Suga.