Kadaňská továrna na solární panely popírá krizi. I díky Fukušimě

Kadaňská továrna na solární panely.

Kadaňská továrna na solární panely. Zdroj: Kyocera

Zatímco v Evropě výrobci solárních panelů kvůli levné čínské konkurenci jeden po druhém krachují, kadaňská továrna japonské značky Kyocera jede na plnou kapacitu a podle informací vedení chystá dokonce rozšíření výroby. O fotovoltaické panely vyrobené v Krušných horách má zájem hlavně Japonsko, kde solární energetika po havárii v jaderné elektrárně ve Fukušimě zažívá boom.

V uplynulém roce zavíral výrobu jeden výrobce panelů po druhém. Jen namátkou: Q-Cells, Solon, Solyndra, to vše jsou již jen jména kdysi ambiciózních podniků. Vlna bankrotů se nevyhnula ani Česku, v červenci ukončil výrobu největší český výrobce fotovoltaických panelů, firma Schott Solar ve Valašském Meziříčí. Všechny smetla levná čínská konkurence, které evropské firmy nejsou schopné odolávat. Přežili pouze silní hráči jako je například Solarworld.

Recept na přežití ale evidentně našla i Kyocera. Podle zprávy vedení z 8. ledna, kterou má E15.cz k dispozici, kadaňská továrna jede na plný provoz a chystá se rozšíření. „Budoucnost solární továrny v Kadani je jistá,“ uvádí v prohlášení firmy evropský prezident Kyocery Šigeru Kojama. Termín plánovaného rozšíření ale firma E15 nesdělila.

Kadaňské panely směřují hlavně do Japonska a dalších asijských zemí, uvedl Šigeru. Země vycházejícího slunce by se měla podle expertů do roku 2014 stát pro solární energetiku světovým trhem číslo tři.

Kyocera, sídlící v japonském Kjóto, kadaňskou provozuje továrnu od roku 2005. Továrna zaměstnává 392 lidí. V roce 2011-2012 měl celý koncern obrat téměř 11 miliard eur.