Kapalný zemní plyn je už jen o 13 procent dražší než dodávky z Ruska

Supertanker společnosti Höegh převážející LNG

Supertanker společnosti Höegh převážející LNG Zdroj: Hoegh

Kdyby Evropa chtěla část dodávek zemního plynu z Ruska nahradit dovozy zkapalněného zemního plynu LNG, musela by zaplatit příplatek ve výši zhruba 14 procent. Takový je rozdíl mezi cenami LNG na spotových trzích v Asii a cenami, za které ruský Gazprom letos v září poprvé prodal plyn v aukci. Ve srovnání s evropskými spotovými cenami je LNG dražší o 13 procent. Ještě v roce 2013 byl rozdíl mezi cenami LNG v Asii a zemního plynu v Evropě zhruba 200 procent.

Za snížení přirážky za LNG může pokles cen ropy a budování nových zkapalňovacích terminálů v Tichomoří. Roli v posledním vývoji cen sehrává také počasí.

V srpnu se v Asii za LNG platilo přes 8 dolarů za milion britských termálních jednotek (Btu). V září se na spotovém trhu zkapalněný plyn prodával za 7,40 dolaru. Kontrakt na dodávku v listopadu spadl na 7,25 dolaru za milion Btu. Propad o deset procent způsobilo teplejší počasí v Asii, než očekávali obchodníci v srpnu.

Za poslední měsíc snížil odběr tchajwanský monopolní dovozce LNG, společnost CNC, protože série tajfunů omezila spotřebu elektřiny na ostrově. Největší asijský dovozce LNG, Čína, omezil odběr kvůli pomalejšímu ekonomickému růstu. Čínské státní ropné společnosti se dokonce snažily přebytečné dodávky prodat na alternativních trzích.

Nováčci na trhu

Zároveň na trhu vstupují noví dodavatelé. Ruský zkapalňovací terminál na ostrovu Sachalin už začal prodávat LNG s dodáním v říjnu. Stejně je na tom indonéský terminál Tangguh. V říjnu naběhne výroba v nových terminálech v Austrálii. Společně tak podle analytické agentury ICIS dokážou spolehlivě zajistit dostatečnou likviditu spotovému trhu s LNG v Asii.

Loni se na spotových trzích obchodovalo zhruba 30 procent globálních dodávek LNG, uvádí americká vládní Energetická informační agentura. Z toho tři čtvrtiny připadají na trhy v Asii. Objem spotových obchodů v Asii se od roku 2010 do roku 2014 ztrojnásobily. Většina obchodů je však stále navázána na indexy cen ropy. Dominantní je index japonských nákupních cen ropy.

Jak se propadly ceny ropy, zlevnil automaticky také LNG dodávaný na základě dlouhodobých smluv z 20 dolarů za milion Btu na začátku roku 2013 na letošních zhruba 10 dolarů.

Další impuls pro pokles cen LNG může přijít v roce 2020, kdy začnou fungovat nové vývozní terminály v USA. Až 80 procent dlouhodobých kontraktů na dodávky amerického LNG je navázáno na americkou cenu plynu v obchodním místě Henry Hub. Ta je zhruba třetinová proti asijské ceně LNG navázané na ropu.