Kapitál kolem J&T ovládl slovenskou energetiku

plánovaná dostavba. Ve Slovenských elektrárnách je pro EPH otevřená otázka provozu nových bloků v Mochovcích, který bude za stávajících cen elektřiny ztrátový.

plánovaná dostavba. Ve Slovenských elektrárnách je pro EPH otevřená otázka provozu nových bloků v Mochovcích, který bude za stávajících cen elektřiny ztrátový. Zdroj: Profimedia.cz

Skupina J&T získala prostřednictvím EPH kontrolu nad slovenským plynárenstvím a elektroenergetikou. Dokázala nejlépe vyjít vstříc zájmům slovenské vlády premiéra Roberta Fica.

Jestli se Česku občas přezdívá ČEZko, mohlo by se Slovensku, minimálně v energetice, začít říkat J&Tland. Dohodou mezi českým Energetickým a průmyslových holdingem (EPH) a italským Enelem o koupi jeho podílu ve Slovenských elektrárnách získá kapitál spojený se slovenskou finanční skupinou dominantní vliv na slovenskou energetiku. Kromě elektráren už EPH, v němž mají struktury spojené s J&T dvoutřetinový podíl, manažersky ovládají plynárenství a distribuci a prodej elektřiny na středním Slovensku.

Klíčovým partnerem v plynárenství i při koupi Slovenských elektráren byla pro EPH slovenská vláda Roberta Fica. O úzkých vztazích mezi Ficovou stranou Smer-SD a J&T na Slovensku kolují legendy. Počínaje úvěrem na první volební kampaň Smeru přes údajné předčasně prozrazené tajemství o přepočítacím kurzu slovenské koruny a eura při vstupu Slovenska do měnové unie až po energetické transakce.

Spojení J&T a vlády

„Vztah J&T a Smeru je velmi blízký. S J&T se spojuje více transakcí, třeba údajný zájem o získání sítě hypermarketů Tesco s pomocí vlády. Na druhé straně představa, že Smer-SD je propojený s J&T a strany pravého středu s Pentou, neodpovídá úplně realitě. Například v Bratislavě v kauze prodeje pozemků pod Parkem kultury a oddechu a později i samotných budov spolupracovali s firmami blízkými J&T pravicové strany a později také poslanci Smeru,“ říká Juraj Marušiak, politolog ze Slovenské akademie věd.

K podnikání v odvětvích, které jsou státem nadměrně regulované a ovlivňované, jsou dobré vztahy s vládou klíčové. „Jestli jsou v případě J&T nadstandardní proti ostatním hráčům na trhu, není z tvrdých dat úplně zřejmé,“ dodává Erik Láštic, vedoucí katedry politologie na Univerzitě Komenského v Bratislavě.

Společné zájmy

V každém případě se u slovenské energetiky ideálně potkaly zájmy EPH o rozšíření svého byznysu se zájmy Ficovy vlády. Premiér tvrdě kritizoval předchozí privatizace plynáren i elektráren. Stát podle něj přišel o kontrolu nad strategickými firmami. EPH mu minimálně na oko pomáhá tuto kontrolu obnovit.

V plynárenství získal EPH díky spolupráci s vládou 49 procent a manažerskou kontrolu v provozovateli přepravních plynovodů Eustream, v distribuci plynu a podíl v operátorech plynových zásobníků. Stát zase plně ovládl ztrátové SPP, prodejce plynu domácnostem, a Fico se mohl pochlubit, jak zaručil Slovákům levný plyn.

Premiérovi najednou přestalo vadit, že s 51 procenty akcií nemůže rozhodovat o tom, co se s přepravou a distribucí plynu bude dít dál. Pořád platí, že pro schválení rozhodnutí na valné hromadě musí hlasovat minimálně držitelé 52 procent akcií, což vláda dříve kritizovala.

Dobré vztahy se hodí

Stejné spojenectví je připraveno i pro ovládnutí Slovenských elektráren. EPH v minulosti opakoval, že zvažuje i to, jestli může být v transakci prospěšný státu. Fico vyhlašoval, že stát chce svůj podíl navýšit ze 34 na 51 procent. Výsledkem je dohoda z konce loňského roku, kdy EPH získá třetinu akcií Slovenských elektráren hned. O další třetinu se rozdělí se státem, který může uplatnit opci na 17 procent akcií po dostavbě jaderné elektrárny Mochovce.

Fico přitom dělal vše pro to, aby prodej podílu ve Slovenských elektrárnách Enelu zkomplikoval. Zbavil firmu příjmů z provozu největší slovenské vodní elektrárny v Gabčíkově a požaduje vrácení desítek milionů eur. Kvůli údajnému zkreslování účetnictví začala firmu vyšetřovat policie. Slovenské elektrárny na oplátku spustily proti vládě arbitráže o náhradu škody za Gabčíkovo. Po převzetí italského podílu EPH spory s velkou pravděpodobnosti skončí.

Pro budoucí byznys se EPH budou dobré vztahy se státem hodit. Pro udržení ziskovosti Eustreamu potřebuje zachovat tranzit zemního plynu do střední Evropy přes Ukrajinu, za což slovenská vláda v Evropě mohutně lobbuje. Zároveň se slovenští ministři aktivně angažují v prosazování plynovodu Eastring, který by Slovensko propojil s Balkánem. V budoucnu by mohl přepravovat plyn z Ázerbájdžánu či Íránu do střední Evropy. Ve Slovenských elektrárnách je otevřená otázka provozu nových bloků v Mochovcích, který bude za stávajících cen elektřiny ztrátový.

Analýza: Čínské miliardy nemůže J&T v Česku a na Slovensku rozumně utratit