Kauza Mostecká uhelná: Švýcarsko chce zabavit 14 miliard korun

Zajištěné peníze

Zajištěné peníze Zdroj: profimedia.cz

Švýcarský generální prokurátor připravil 323 stran ožaloby. Odkrývá v ní složitý ekonomický zločin, který se týká uhlí, praní špinavých peněz, podvodů a korupce za kterým údajně stála Mostecká uhelná společnost. Z finacní uložených na stovce účtů ve švýcarských bankách chce zabavit 661 milionů franků zhruba (14 miliard korun). Uvedl to server nzz.ch.

Obžalobě z finančních deliktů čelí sedm lidí, pět Čechů, jeden Belgičan a jeden Čecho-Švýcar. Pět členů bývalého vedení MUS prokurátor podezírá také z toho, že firmu Mostecká uhelná společnost (MUS; nyní Czech Coal) získali v rozporu se zákonem.

Nejprve na ně byly převedeny stovky milionů švýcarských franků. Takže si koupil téměř polovinu akcií společnosti. Druhou polovinu akcií vlastnil v té době český stát. Vláda v červenci 1999 rozhodla o prodeji svého podílu investorovi z USA - Appian Group. Prokurátor uvádí, že za Appian Group stálo také nejvyšší vedení firmy MUS. A firma tak podle serveru nzz.ch ovládla sama sebe.

Manažeři MUS měli podle švýcarské prokuratury korumpovat české politiky. České orgány však na výzvy Švýcarska dlouho nereagovaly, přesto že Švýcaři vyčíslili škodu, která českému státu vznikla, na 150 milionů franků.

Server nzz.ch uvedl, že případ se týká zpronevěry, praní špinavých peněz, podvodu i uplácení politiků. Zjištěn prý byl i nevyjasněný převod peněz na nejmenovaného ministerského náměstka.

Oním náměstkem by mohl být Robert Sýkora, který tento post zastával u ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra ve vládě Miloše Zemana. Zpravodajský server Česká pozice jeho jméno získal spolu s částí obžaloby, která se týká korupce vysokých státních úředníků. Sýkora, jenž byl v té době zodpovědný za přípravu prodeje MUS, podle švýcarské prokuratury získal jako úplatek 85 tisíc dolarů (nyní asi 1,7 milionu korun) od zbrojaře a lobbisty Pavla Musely.

Zmíněná suma přišla na účet Sýkorova otce Antonína, který byl veden u Credit Suisse v Curychu. Sumu později vysvětloval jako výměnu s Muselou, který měl získat stejnou částku v korunách. Pro obchod ale neexistuje doklad, uvádí Česká pozice. Musela figuruje i v dalších případech korupčního jednání v souvislosti s MUS.

České ministerstvo spravedlnosti podle Švýcarů případ dlouho bojkotovalo. Když se Praha do případu v roce 2011 konečně vložila, tak již uplynuly právní lhůty, píše švýcarský server. Ten uvádí, že část peněz by mohla připadnout poškozené firmě (dnes Czech Coal), a případně i České republice, ale obě strany podle serveru ani nevyčíslily své nároky.

V posledních měsících se podle prokurátora česká vláda snaží urovnat své opomenutí. Švýcarské soudy však odmítly všechny její návrhy. Bern prý Prahu dříve častokrát kontaktoval, ale nyní již „odjel vlak“. Zabavené peníze mají připadnout Švýcarsku, které je rozdělí svým kantonům.

V České republice byla šestice manažerů MUS obviněna ze zneužití informace a postavení v obchodním styku a nově podle listu Mladá fronta Dnes také z podvodu při privatizaci firmy v roce 1999. Podle žalobce způsobili státu škodu přes 1,6 miliardy korun. Policie manažery podezřívá, že z MUS vyvedli 150 milionů dolarů, tedy přes tři miliardy korun, které využili na nákup akcií MUS. Tedy ze stejných operací, jako Švýcarská prokuratura.

V případu figurují exmanažeři mosteckých dolů Antonín Koláček, Marek Čmejla, Jiří Diviš, Luboš Měkota, Oldřich Klimecký a Petr Kraus. Ve Švýcarsku byl kromě nich obviněn i Belgičan Jacques de Groote, šéf skupiny Appian Group. Ta byla jen zástěrkou pro manažery a s nimi spřízněné podnikatele, kteří zřejmě za peníze samotných dolů v letech 1997 až 1999 prostřednictvím švýcarské společnosti Investenergy S.A. skupovali akcie MUS pro sebe a později je převáděli na jiné subjekty.

Nyní všichni zúčastnění čekají na to, až bude oznámen termín zahájení procesu. Obhájce obžalovaných se chce k jednotlivým obviněním podrobně vyjádřit až u soudu.