Každý pátý exportní projekt u EGAP míří do Turecka

Turecko, Istanbul,

Turecko, Istanbul, Zdroj: Miroslav Zamecnik

Hospodářství Turecka se drží ve výborné kondici a pro letošek se očekává jeho růst o čtyři procenta. Země díky rostoucí populaci žízní po energiích, Turecko musí uspokojit trh s osmdesáti miliony spotřebiteli. Podle prezidenta Recepa Tayipa Erdogana musí do roku 2023 země investovat kolem 120 miliard dolarů do energetických projektů.

Turecký trh proto bedlivě sledují čeští exportéři. Potvrdilo to i česko-turecké setkání platformy V zájmu exportéra: doing business in Turkey. Význam Turecka potvrzuje i pohled pojišťovny EGAP. Současná angažovanost exportní pojišťovny je v této zemi téměř 27 miliard korun a patří tak k pětici států, kam s pojištěním nejčastěji míří český export.

Prozatím šlo téměř výhradně o podporu vývozu v oblasti energetiky. Zvýšený zájem o přepravy z a do Turecka také zaznamenala společnost Gefco, která pro české a turecké exportéry zajišťuje celní a přepravní řešení. Nově jsou rozjednané české zakázky pro stavbu vodních elektráren.

Potenciál je i v dalších sektorech

Velký potenciál je ale podle ředitele garanční a exportní pojišťovny Jana Procházky i v dalších sektorech. Patří k nim výstavba spaloven a čističek, vývoz obráběcích strojů, technologií pro potravinářský průmysl, farmaceutický průmysl a dopravu. Rozšířit možnosti financování a pojištění projektů by měla třístranná dohoda EGAP, české Sberbank a turecké DenizBank o spolupráci na tamním trhu.

Sberbank tak rozšiřuje své silné portfolio v zemích SNS o další významný trh, kde má lokálního partnera DenizBank. Ta je pátou největší bankou Turecka a patří do skupiny Sberbank. Letos se totiž zřejmě naplno projeví propad odbytu do Ruska a řada českých firem se chce logicky ukotvit na jižnějším trhu. Lákavá je také výstavba první jaderné elektrárny v zemi Akkuju, pro kterou vláda vybrala projekt ruského Rosatomu, technologie dobře známé českým dodavatelům jaderné energetiky.