Kellner vydělal na prodeji EPH deset miliard

Investice do Energetického a průmyslového holdingu se vládci skupiny PPF Petru Kellnerovi bohatě vyplatila. Jen z letošního prodeje 44,4 procenta akcií holdingu vykázala skupina PPF ve své pololetní zprávě čistý zisk 362 milionů eur, v přepočtu zhruba 10,1 miliardy korun. Pro PPF jde o jednu z jejích nejvýnosnějších transakcí. Kellnerova skupina přitom působila v EPH pouze pět let.

Skupina PPF společně s italskou pojišťovnou Generali získala podíl 40 procent v EPH v únoru 2009 za šest miliard korun od slovenské skupiny J&T. Ta do holdingu vložila svůj nejcennější majetek: energetické a průmyslové firmy. Kellner nakupoval od slovenské skupiny v době, kdy odeznívala největší finanční krize od druhé světové války.

Podíl od PPF koupil letos zhruba za 1,1 miliardy eur sám Energetický a průmyslový holding a vzápětí akcie zrušil. Po odchodu Kellnera z holdingu jsou nyní největšími akcionáři šéf EPH Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, kteří vlastní po 37 procentech akcií. Zbytek drží private equity struktury J&T.

EPH je druhou největší tuzemskou energetickou skupinou hned za polostátním kolosem ČEZ. Do portfolia holdingu náleží firmy v Česku, Německu, Polsku a na Slovensku. Mezi největší patří Plzeňská energetika, Elektrárny Opatovice, skupina Slovenský plynárenský priemysel či německá hnědouhelná společnost Mibrag.

Petr Kellner umí skvěle načasovat své obchodní transakce
Nejbohatšímu Čechovi Petru Kellnerovi se nedá upřít, že umí geniálně načasovat transakce a využít příležitosti. Dokázal to i při vytvoření společné firmy se skupinou J&T v roce 2009. Tehdy PPF ve spojení s Generali získala čtyřicetiprocentní podíl v Energetickém a průmyslovém holdingu, kam J&T vložila své energetické a průmyslové firmy. Skupina J&T podle týdeníku Euro měla z transakce získat celkem dvanáct až třináct miliard korun.
Z pohledu PPF tehdy šlo o výhodnou příležitost k nákupu, protože Kellnerova skupina nakupovala v době, kdy svět zažil finanční krizi, která srazila hodnotu firem, akcií i realit na několikaletá minima. A toho si byl Kellner dobře vědomý. „Připravujeme se, a až to bude ekonomicky na dně, začneme peníze investovat do podniků. Příležitosti určitě budou,“ prohlásil v lednu 2009 v rozhovoru pro deník Dnes. O měsíc později oznámil partnerství se skupinou J&T rodiny Tkáčů a Jakabovičů.
V letošním roce pak Kellner celý podíl, který postupně navýšil na 44,4 procenta, prodal. A možná právě včas, protože energetika v současné době nezažívá zrovna nejlepší časy. Jedna megawatthodina se nyní prodává za ceny okolo třiceti eur a ani vyhlídky na příští rok nejsou příliš růžové. Důvodem je rozvoj obnovitelných zdrojů energie, přesun těžkého průmyslu z Evropy, úsporné technologie a problémy evropského hospodářství, což tlačí cenu elektřiny dolů.
Životním obchodem ale bylo pro Kellnera především spojení pojišťovacího byznysu PPF včetně klenotu – České pojišťovny – s byznysem pojišťovacího ústavu Generali ve střední a východní Evropě. Transakci totiž provedl v roce 2007, což bylo rok před vypuknutím finanční krize a v době, kdy ceny společností byly na vrcholu díky levným penězům od centrálních bank. Skupina PPF tehdy vyinkasovala rovnou 1,1 miliardy eur a zároveň získala 49procentní podíl ve společném podniku Generali PPF Holding. Zmíněný podíl v poslední době postupně prodává Italům za 2,5 miliardy eur.
Zmíněnou transakcí se Kellner posunul do první ligy evropského finančnictví, protože kromě miliard eur se dostal do vedení Generali, kde působil s největšími jmény evropského byznysu.