Kofola se stěhuje, přesouvá sídlo z Polska do Ostravy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jan Hrouda, Euro

Nápojářská skupina Kofola stěhuje sídlo své mateřské společnosti z Polska do České republiky. Aktivity nynější mateřské společnosti Kofola S.A. se přesunou do akciové společnosti Kofola ČeskoSlovensko se sídlem v Ostravě. Kofola S.A. byla registrována v Polsku kvůli obchodování s akciemi firmy na varšavské burze.

„Naším primárním cílem je mít sídlo skupiny v České republice. Kroky, které jsme prozatím v rámci projektu podnikli, jsou převážně právní a administrativní a nemají faktický dopad na dění ve společnosti,“ uvedl finanční ředitel skupiny Kofola Daniel Buryš.

V souvislosti s přesunem sídla skupiny akcionáři zvažují umístění akcií na pražské burze. „Aby byl umožněn vstup společnosti k obchodování na Burzu cenných papírů Praha, dokončuje firma prospekt cenného papíru, který bude v nejbližší době předložen České národní bance ke schválení,“ uvedla Musilová.

Přesun sídla a související převody akcií se podle mluvčí budou dít formou neveřejné transakce, na níž se budou podílet pouze současní akcionáři. Většinovým vlastníkem Kofoly je společnost KSM Investment, která patří rodině Samarasů, jež značku Kofola po roce 1990 oživila.

„V rámci této operace nebudou nabízeny žádné akcie k úpisu veřejnosti nebo novým investorům. Případná nabídka akcií novým investorům by se uskutečnila - pakliže se tak společnost a její akcionáři rozhodnou - později, a to buď ve čtvrtém čtvrtletí 2015 nebo v prvním čtvrtletí 2016,“ uvedla Musilová.

Nové akcie? Možná ano

Firma už dříve uvedla, že případná nabídka akcií by se mohla skládat z emise nových, nebo prodeje existujících akcií. „Tato nabídka by se mohla skládat z nabídky akcií na burze v České republice a v Polsku, a to včetně umístění akcií i na varšavské burze,“ uvedla mluvčí.

„Jsem nadšený z oznámení záměru takto silné a sebevědomé značky vstoupit na burzu. Kofola je česká firma, která se více než úspěšně prosazuje i v zahraničí, a takové firmy na náš trh patří. Věřím, že tato transakce bude další referenční transakcí, která konečně utne debaty jestli české firmy kotovat na český kapitálový trh,“ reagoval ředitel pražské burzy Petr Koblic.

„Pražská burza rozhodně není mrtvá a vstup Kofoly na ni bude u účastníků trhu vítaným krokem,“ řekl ČTK analytik společnosti Colosseum František Bostl. Odvětví, ve kterém společnost působí, bude mít podle něj u českých investorů v portfoliích zastání a ‎Kofola i své místo v indexu PX. Velikost emise by se mohla pohybovat v rozmezí deseti až 12 miliard korun.

Akcie Kofoly na varšavské burze

„Kofola nicméně není jediná firma uvažující o vstupu na pražskou burzu, a proto si myslím, že jsme nyní svědky jistého oživení českých emitentů, které by mohlo přivést na burzu nejen nové tituly, ale i nový investiční kapitál,“ podotkl Bostl.

Kofola má osm výrobních závodů, působí v Polsku, České republice, na Slovensku, ve Slovinsku a v Rusku. Zaměstnává 2300 lidí, z toho zhruba 700 v Česku.

K výrobkům firmy vedle stejnojmenného nápoje patří ovocné nápoje a sirupy Jupí, dětské nápoje Jupík, energetické nápoje Semtex, nápoje značky Chito, Top Topic, Citro Cola. V licenci Kofola vyrábí a distribuuje nápoje RC Cola a Orangina. Pro ČR a Slovensko je firma výhradním distributorem značek Evian a Badoit a výrobků společnosti Rauch a v Česku dodává obchodům a restauracím také minerálku Vincentka. Nejnovější akvizicí Kofoly je slovinská společnost Radenska.

V letošním prvním pololetí vzrostly Kofole tržby meziročně o 11,1 procenta na 3,395 miliardy korun a hrubý zisk se zvýšil o 25,2 procenta na 1,291 miliardy korun. Generální ředitel společnosti Jannis Samaras, který se v roce 2011 stal podnikatelem roku ČR, se narodil v Československu řeckým rodičům.

Jeho otec přišel do země jako dítě s vlnou řeckých migrantů po druhé světové válce. Podnikat začali Samarasové v roce 1990 s dalšími třemi společníky René Sommerem, Tomášem Jendřejkem a René Musilou.